Χαμηλές οι προσδοκίες για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

By Spiros Sideris / Published on: October 5, 2021

Χαμηλές οι προσδοκίες για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Μπορεί ο ήλιος να παίζει κρυφτό με τα σύννεφα στη Λιουμπλιάνα, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για ισχυρές καταιγίδες, η αισιοδοξία όμως παραμένει συγκρατημένη για τους Πρωθυπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev και Αλβανίας Edi Rama για ένταξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Με αποκλεισμένο το κέντρο της πρωτεύουσας της Σλοβενίας, γύρω από το ξενοδοχείο Grand Hotel Union όπου θα γίνει η σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, κανείς με όσους μίλησε το IBNA δεν έδειξε δείγματα αισιοδοξίας για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που ξεκινά σήμερα το βράδυ με το άτυπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ στο Brdo pri Kranju.

Ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής. Ο Πρόεδρος Michel και η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ.

Η σύνοδος κορυφής αποτελεί μέρος της στρατηγικής δέσμευσης της ΕΕ έναντι των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με το στρατηγικό θεματολόγιο 2019-2024. Αποτελεί συνέχεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων το 2018 στη Σόφια και της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ το 2020, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Η σύνοδος θα ξεκινήσει με σύνοδο ολομέλειας ακολουθούμενη από συνεδρίαση των ηγετών.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα εξής, στην επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία είναι αμοιβαία επωφελής στρατηγικά και παραμένει κοινή στρατηγική επιλογή, την ανάπτυξη της συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής και κοινωνικοοικονομική της ανάκαμψη, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19.

Επιπλέον την εφαρμογή του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου (ΕΣΚ), το οποίο ορίζει μια σημαντική δέσμη επενδύσεων και θα οδηγήσει σε πιο βιώσιμη, πράσινη, ψηφιακή και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, προς όφελος της περιοχής και της Ευρώπης στο σύνολό της, την εντατικοποίηση της περιφερειακής συνεργασίας

διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Για την ολομέλεια, εκτός από τους ηγέτες θα μετάσχουν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας.

Στο τέλος της συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν δήλωση με την οποία θα κληθούν να ευθυγραμμιστούν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι όμως που φαντάζει δύσκολο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο (ΟΕΣ) ύψους 30 δισ. ευρώ

Η ΕΕ είναι ο κύριος πολιτικός, οικονομικός και εμπορικός εταίρος των Δυτικών Βαλκανίων. Μέσω του ΟΕΣ, η ΕΕ παρέχει άνευ προηγουμένου χρηματοδοτική στήριξη κινητοποιώντας περίπου 30 δισ. ευρώ για την περιοχή κατά την επόμενη επταετία.

Η ΕΕ θα παράσχει επιχορηγήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ μέσω 10 επενδυτικών εμβληματικών πρωτοβουλιών.

Με τον τρόπο αυτό, το ΟΕΣ έχει ως στόχο:

-να πυροδοτήσει μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη

-να επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

-να στηρίξει την περιφερειακή συνεργασία

-να προωθήσει τη σύγκλιση με την ΕΕ

Το ΟΕΣ θα συμβάλει επίσης στην προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, με τη στήριξη του μηχανισμού εγγυήσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει 20 δισ. ευρώ.

Επιμερισμένη ευθύνη

Οι επενδύσεις του ΟΕΣ προορίζονται να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για θετικές αλλαγές για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο, αυτό θα είναι βιώσιμο μόνο μέσω κοινής προσπάθειας από όλες τις πλευρές.

Γι’ αυτό, η στήριξη της ΕΕ συνδέεται με την απτή πρόοδο όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις και την προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες, κανόνες και πρότυπα./ibna

πηγη