Μαξίμου: Εμβολιαστική αποτυχία με φόντο την πολιτική απομόνωση

Κατρακυλάει σε όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες η Ελλάδα

Να αξιοποιήσει μία τελευταία ευκαιρία τόνωσης των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα θα επιδιώξει αύριο η κυβέρνηση, καθώς ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει μέτρα που προσδοκάται πως θα λειτουργήσουν σαν κίνητρα για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά, το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ακόμη βαρύ.

Κι αυτό διότι, όσο κι αν στα μεγάλα ΜΜΕ η συζήτηση για την ευρωπαϊκή «στατιστική» έχει σταματήσει από τότε που η Ελλάδα κατρακύλησε στις τελευταίες θέσεις των εμβολιασμένων και στις πρώτες του μεγέθους για θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η πραγματικότητα είναι πως πλέον, τώρα που αποκρυσταλλώνεται η εικόνα σε όλη την Ευρώπη, διαφαίνεται ότι η Ελλάδα δεν τα κατάφερε. Αντιθέτως, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη, ενώ είναι τελευταία -και με διαφορά- ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα)! Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ελλάδα υπολείπεται σε επιδόσεις ακόμη και των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, καθώς μετά βίας ξεπερνούν οι πλήρως εμβολιασμένοι το 60%, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται 20η στην ευρωπαϊκή λίστα εμβολιαστικής κάλυψης.

Συναγερμός για νοσηλείες

Το θέμα, βεβαίως, δεν περιορίζεται σε στατιστικές συγκρίσεις, αλλά η ανησυχία στην κυβέρνηση είναι πως αυτά τα φτωχά ποσοστά μπορεί να μεταφραστούν σε θανάτους, διασωληνώσεις, πίεση στο ΕΣΥ και βαριά επιδημιολογική αποτύπωση καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Άλλωστε, τα επιμέρους στοιχεία από τους εμβολιασμούς δείχνουν ότι η κυβέρνηση ευλόγως ανησυχεί: αρκεί να τονιστεί πως στους άνω των 80 ετών, το 27% δεν έχει κάνει ούτε μία δόση, ενώ το ποσοστό ανεμβολίαστων υπερηλίκων (άνω των 80 ετών) στην Ευρώπη ίσα που ξεπερνά το 12%! Επίσης, ανεμβολίαστοι είναι το 20% των ηλικιών 70-79, το 22,6% των 60-69 και το 30% των 50-59, με τα ποσοστά να γίνονται ακόμη μεγαλύτερα στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.
Σημειωτέον ότι τα παραπάνω ποσοστά έρχονται να «συνομιλήσουν» με την προχθεσινή προειδοποίηση του ECDC πως όσες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ακόμη μακριά από την οικοδόμηση τείχους ανοσίας, θα περάσουν έναν βαρύ χειμώνα που θα θυμίζει τον περυσινό. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό, πως η Ελλάδα είναι στην δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά στο μέγεθος «θάνατοι ανά εκατομμύριο πολιτών», κάτι που αποτυπώνει και το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Πολιτική απομόνωση

Το κλίμα, λοιπόν, στην κυβέρνηση είναι βαρύ και ο υπουργός Υγείας θα επιχειρήσει αύριο να ανακοινώσει κάποια «προνόμια» για εμβολιασμένους, ώστε να παράσχει ταυτόχρονα κίνητρο και σε όσους ακόμη διστάζουν ή αμφιβάλλουν, να διαβούν τον Ρουβίκωνα του τείχους ανοσίας. Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδιες πηγές ενημερώνουν το Matrix24.gr πως τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Θάνος Πλεύρης θα είναι ρυθμίσεις που θα προσιδιάζουν με την κανονικότητα, καθώς αρκετοί περιορισμοί που υφίστανται για εμβολιασμένους θα αρθούν εντελώς. Για παράδειγμα, ακόμη και στις «κόκκινες περιοχές» που βρίσκονται σε καθεστώς «μίνι lockdown» θα μπορούν οι εμβολιασμένοι να απολαμβάνουν τη μουσική στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, ενώ οι ανεμβολίαστοι που θα κάθονται σε υπαίθριους χώρους θα υφίστανται όλα τα περιοριστικά μέτρα του καθεστώτος του lockdown.
Παράλληλα, με το συνολικό «ξήλωμα» όλης της ομάδας που διαχειρίστηκε την πανδημία από το υπουργείο Υγείας (Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Παναγιώτης Αρκουμανέας) ουσιαστικά το Μαξίμου αποδέχθηκε τις πολιτικές ευθύνες και τα λάθη που απορρέουν από την διαχείριση των πρώτων φάσεων της πανδημίας. Ωστόσο, μένει να φανεί αν αυτό είναι αρκετό προκειμένου να αποκρούσει η κυβέρνηση την πολιτική απομόνωση, καθώς πλέον οι κριτικές φωνές και πληθαίνουν και… δυναμώνουν: για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη περάσει στο «σκληρό ροκ» σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική εκστρατεία και τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης οξύνουν την κριτική τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, σαν… κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο Μαξίμου η «έκρηξη» του Ευάγγελου Βενιζέλου στη χθεσινή του συνέντευξη στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ο οποίος ζήτησε από την επιστημονική κοινότητα να πάρει θέση, επισήμανε τη σχεδόν πρωτιά της Ελλάδας σε θανάτους και κατήγγειλε ότι «πεθαίνουν 300 άνθρωπο την εβδομάδα και δεν μιλάει κανένας».

πηγη