Διαχείριση πανδημίας και κόστος εξοπλισμών βάζουν φωτιά…

Το εξοπλιστικό ράλι του κ. Μητσοτάκη, το κόστος των 10δισ.€ στο οποίο έφτασε ο λογαριασμός για φρεγάτες, ραφαλ, κορβέτες, F-16 μαζί με τις άλλες συμφωνίες για Σούδα και Καλαμάτα με το κόστος τους να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για τη χρυσή δεκαετία των Γιάννου και του Άκη στα… εξοπλιστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα δανείστηκε και επίσημα πλέον τον όρο «Μαξίμου ΑΕ» για να περιγράψει τις μπίζνες του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως είπε που άρχισαν από «τα μπακάλικα και τα αλουμινάδικα» και φτάνουν τώρα  μέχρι το χορό των δισεκατομμυρίων που έχει στηθεί στα εξοπλιστικά και στις διακρατικές συμφωνίες που στην περίπτωση για παράδειγμα του κέντρου εκπαίδευσης έφτασε να τριπλασιάζεται.
Τον όρο είχε χρησιμοποιήσει πρώτη η Φώφη Γεννηματά. Και αυτή τη φορά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται να «κλέψει» επιχειρήματα και συνθήματα από το ΚΙΝΑΛ. Τον πρώτο χρόνο αλλά και προεκλογικά το ρόλο αυτό είχε κατηγορήσει η ίδια η κα Γεννηματά ότι τον είχε ο κ. Μητσοτάκης για να επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε ομοθυμία ως προς τη καταψήφιση της Συμφωνίας με τη Γαλλία.
Με κατ’ αρχήν συμφωνία στο ζήτημα της αδιαφάνειας των εξοπλισμών και των συμφωνιών στις οποίες καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης οι επιμέρους αντιρρήσεις που ακούστηκαν προήλθαν από δυο βουλευτές οι οποίοι εκφράστηκαν πιο ανοιχτά υπέρ του «παρών». Κι αυτό ενώ υπήρχαν και άλλοι που αναγνωρίζουν το γεγονός ότι πρόκειται για μια συμφωνία με το μεγαλύτερο στρατιωτικά παίχτη της ΕΕ και της Μεσογείου οι οποίοι ωστόσο αντιπαρήλθαν τη βασική επιχειρηματολογία των δυο Βουλευτών ότι λόγω επικοινωνιακής υπεροπλίας της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί εκτεθειμένος απέναντι σε σκληρές επιθέσεις για μια υπόθεση που τυγχάνει ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο.   
Η μάχη της Πέμπτης πάντως στην ολομέλεια κατά την επικύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας Γαλλίας αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και συγκρουσιακή στο φόντο και μιας εκλογολογίας που από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχει ατονήσει λόγω και των εσωκομματικών διαδικασιών που δρομολογούνται μέχρι το τέλος του έτους σε όλα τα κόμματα.
Δυο στα δυο με τον Βαγγέλη

Όμως δεν ξάφνιασε τόσο αυτό το δάνειο όσο οι δυο στις δυο ταυτίσεις που είχε με το ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο θέμα της ελληνογαλλικής και της πανδημίας.
Τα χτυπήματα Βενιζέλου χαρακτηρίζονται βόμβες κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη. Ο ασυνήθιστος επιθετικός τόνος του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο θέμα της συμφωνίας και χθες για τη διαχείριση της πανδημίας ταρακούνησε το πολιτικό σύστημα.
Η ταλάντωση για την Αριστερά και την κεντροαριστερά μάλλον ήταν ευχάριστη. Για την κεντροδεξιά και τους κεντρώους ήταν σίγουρα ένα δυνατό τράνταγμα και ένας πραγματικός αιφνιδιασμός.
Ο κ. Βενιζέλος έθεσε με πανομοιότυπο τρόπο με το ΣΥΡΙΖΑ τα ζητήματα των θολών σημείων της συμφωνίας για το τι θεωρείται επικράτεια σε σχέση με την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής από τη Γαλλία σε περίπτωση τουρκικής εισβολής σε ελληνική επικράτεια ενώ χθες πάλι ερχόμενος στα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, του Νάσου Ηλιόπουλου αλλά και του Παύλου Πολάκη ταυτίστηκε πλήρως με το ΣΥΡΙΖΑ για την ανοσία που καλλιεργούν κυβέρνηση και επιστήμονες για τους 300 θανάτους ημερησίως από κοροναϊό και που φέρνουν την Ελλάδα δεύτερη σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους στην ΕΕ. Κάλεσε μάλιστα την «επιστήμη να μη πολιτεύεται» και η κυβέρνηση να αρχίσει να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος με αφορμή τις παλινωδίες και τις δηλώσεις Βορίδη ότι οι παρελάσεις θα γίνουν όπως παλιά παρουσία κόσμου και χωρίς τη διάκριση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
«Δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα. Πεθαίνει κόσμος και έχουμε αποκτήσει ανοσία, όλοι κάνουν σαν να μην βλέπουν το πρόβλημα, έχουμε εξοικειωθεί με το ότι πεθαίνουν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. Αλλά  δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Η επιστήμη να μην πολιτεύεται».
Οι δηλώσεις του και μάλιστα σε αυτό τον τόνο θύμισαν ένα Ευάγγελο Βενιζέλο από τα παλιά χρόνια της αντιπολίτευσης.
Ρελάνς Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα πήρε τη σκυτάλη και με επίκαιρη ερώτηση επιχειρεί να φέρει στην ώρα του πρωθυπουργού το θέμα της Πανδημίας.  
«Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό, αριθμό εξαιρετικά υψηλό. Η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά και την ίδια στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ».
Αυτά αναφέρει στην ερώτησή του προς τον πρωθυοπυργλό και οποιαδήποτε ομοιότητα με τα λόγια του κ. Βενιζέλου μόνο σύμπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου καθώς όπως σημειώνεται είναι η αλήθεια των αριθμών και της πραγματικότητας. Απλά τώρα τη λένε μετά το ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση και άλλοι με τον κ. Τσίπρα ουσιαστικά να θέτει το πάγιο τεκμήριο της έλλειψης ενσυναίσθησης του κ. Μητσοτάκη.
Σωτήρης Μπολάκης
libre.gr

πηγη