Γιώργος Καπόπουλος: Νότια της Σαχάρας – Πού είναι και τι γίνεται στο Σαχέλ

Γιώργος Καπόπουλος: Νότια της Σαχάρας - Πού είναι και τι γίνεται στο Σαχέλ

Και ξαφνικά με αφορμή της υπογραφή της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας ήλθε στο προσκήνιο η λέξη Σαχέλ με ερωτηματικά και ανησυχίες αλλά και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις σε σχέση με ενδεχόμενη ελληνική εμπλοκή.

Πρώτα από όλα ποια περιοχή της Αφρικής ονομάζεται Σαχέλ;

-Παραδοσιακά πρόκειται για το σύνολο της Ζώνης που βρίσκεται νότια της ερήμου Σαχάρας

-Μετά την συγκρότηση της Ομάδας G-5 της Σαχέλ το 2014 η ονομασία αντιστοιχεί με τις πέντε χώρες μέλη δηλαδή την Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί, την Μαυριτανία, τον Νίγηρα και το Τσαντ όλες πρώην γαλλικές αποικίες μέχρι το 1960, και μετά ανεξάρτητες γαλλόφωνες χώρες που απαρτίζουν μια ζώνη προνομιακής αν όχι αποκλειστικής επιρροής της Γαλλίας.

Θερμά μέτωπα στην Σαχέλ ανάμεσα σε Ισλαμιστές και τις κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής έχουν κατά καιρούς ανοίξει με κορυφαίες συγκρούσεις την εμφύλια σύγκρουση στο Τσαντ από τις αρχές της δεκαετίας του 70 και εδώ και σχεδόν μια δεκαετία στο Μαλί.

Μια μάτια σε ένα χάρτη της Αφρικής αναδεικνύει την βαρύνουσα επιρροή του Μαρόκου ,της Αλγερίας αλλά και της Λιβύης στον πόλεμο διαρκείας που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες στην Σαχέλ καθώς ο ανεφοδιασμός και συνολικά η στήριξη των Ισλαμικών Ενόπλων Ομάδων γίνεται κυρίως από τον Βορρά.

Μετά την άνοδό του στην εξουσία το1969 και μέχρι την ανατροπή του το 2011 το καθεστώς Καντάφι έλεγχε σχεδόν το σύνολο των Ισλαμικών Οργανώσεων στην Σαχέλ τις οποίες χειραγωγούσε επιτυγχάνοντας έτσι έναν άτυπο ρόλο συνεγγυητή της περιφερειακής σταθερότητας μαζί με την Γαλλία.

Η διάλυση της Λιβύης μετά από έναν σκληρό και πολυετή εμφύλιο πόλεμο δημιουργησε ένα κενό στην Σκακιέρα του Σαχέλ, ένα κοινό που έσπευσαν να το καλύψουν κάθε λογής εκφάνσεις του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Επί πλέον η περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών και κατά συνέπεια η σταθεροποίηση της είναι υψηλή προτεραιότητα για το Παρίσι.

Εξυπακούεται ότι αν υπάρξει μελλοντικά αποσταθεροποίηση και στην Αλγερία και στο Μαρόκο τότε η κατάσταση στο Σαχέλ θα τεθεί εκτός ελέγχου.

Εδώ και οκτώ χρόνια η Γαλλία διατηρεί μικρή στρατιωτική δύναμη στο Μαλί.

Η Γαλλία θεωρεί ότι οι συγκρούσεις στο Σαχέλ είναι ένα ακόμη μέτωπο κατά της Ισλαμικής Τρομοκρατίας και προφανώς δεν επιθυμεί να υπάρξει κενό στην περιοχή το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει την όρεξη επέκτασης του διεθνούς παρεμβατισμού της παρούσας στην Λιβύη Τουρκίας του Ερντογάν.

πηγη