Ψάχνουν “ύποπτες” συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ


 Με συνοπτικούς ελέγχους στις συναλλαγές της επίμαχης περιόδου – όταν η μετοχή της ΔΕΗ “απογειώθηκε” και εν συνεχεία καταποντίστηκε – η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αν έγινε κατάχρηση εμπιστευτικής ή εσωτερικής πληροφόρησης σε κερδοσκοπικό παιχνίδι στο χρηματιστήριο.
 Στόχος είναι να κλείσει το θέμα και να “καθαρίσει” το κλίμα πριν ξεκινήσει η ΑΜΚ της ΔΕΗ, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια και επενδυτικοί οίκοι, εισφέροντας μεγάλα ποσά.

Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει αμέσως τους “ύποπτους” κωδικούς απ’ όπου έγιναν μεγάλες συναλλαγές, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφανθεί αν οι συγκεκριμένοι επενδυτές-κερδοσκόποι είχαν εμπιστευτική πληροφόρηση.

 Υπόνοιες ναι, αποδείξεις όχι

Διαρροή πληροφοριών ότι επίκειται μεγάλη ΑΜΚ από τη ΔΕΗ υπήρξε βέβαια, καθώς είχαν προηγηθεί διερευνητικές επαφές της εταιρείας και των συμβούλων της με αμερικανικά χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Ομως η  Επ. Κεφαλαιαγοράς δεν έχει τη δυνατότητα και τα μέσα να διαπιστώσει αν αυτή η εμπιστευτική έμμεση πληροφόρηση “αξιοποιήθηκε” από κάποιους για κερδοσκοπία στη μετοχή.

Στο «μικροσκόπιο» των ερευνών έχουν μπει πάντως μεγάλοι οίκοι και funds που περιλαμβάνονται στη λίστα επαφών της ΔΕΗ στις ΗΠΑ. Από πηγές που έχουν γνώση του θέματος αναφέρεται – χωρίς να επιβεβαιώνεται – ότι ελέγχονται μεταξύ άλλων συναλλαγές που έγιναν από χαρτοφυλάκια συνδεόμενα με την Morgan Stanley και Citigroup.

ΕΚ: Ολα στο φως

Χθες συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να εξετάσει τα πρώτα ευρήματα των ερευνών που γίνονται και των ελέγχων στις “ύποπτες” συναλλαγές της επίμαχης περιόδου. Για τις διαπιστώσεις που προέκυψαν δεν γνωστοποιήθηκε το παραμικρό. Το μήνυμα πάντως ήταν ότι “αν υπάρξουν ευρήματα ή ενδείξεις για χρήση εμπιστευτικής πληροφόρησης, δεν πρόκειται να συγκαλυφθούν”.

Είχε προηγηθεί αυτεπάγγελτη παρέμβαση της οικονομικής εισαγγελίας με εντολή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων και από καταγγελίες από πλευράς της αντιπολίτευσης.

Πίεση από ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει  σε μείζον θέμα την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω ΑΜΚ και τη “σπέκουλα” στη μετοχή της – η οποία σημειωτέον άρχισε να ανακάμπτει, αφού “έπιασε πάτο”. 

Οι πιέσεις εντείνονται και τη Δευτέρα οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος – Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου και  Χρηματοπιστωτικών Βαγγέλης Πιλάλης – θα συναντηθούν με την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

 Βασικό αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση θα είναι η «σπέκουλα» στη μετοχή με ενδεχόμενη κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών από διαχειριστές χαρτοφυλακίων ή άλλους επενδυτές-κερδοσκόπους.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσουν υπόψη της προέδρου της ΕΚ στοιχεία προς διερεύνηση, ζητώντας να προχωρήσουν εις βάθος οι έρευνες. Θα ζητήσουν επίσης να ασκήσει η Επιτροπή τις αρμοδιότητες της για προστασία των μικρομετόχων που υφίστανται μεγάλες ζημίες από ΑΜΚ που γίνονται με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα συζητηθούν επίσης θέματα θέσμικών παρεμβάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση του ρόλου της ΕΚ και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της.

πηγη