Στα σκαριά τροποποιημένες δόσεις των εμβολίων

Αποκαλυπτικός εμφανίσθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

Με τη γερμανική εταιρεία να έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη από την κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την εμβολιαστική κάλυψη να «πιάνει ταβάνι» στις ανεπτυγμένες χώρες το νέο project αφορά τις παραλλαγές και την ανάγκη νέων εμβολίων που θα τις αντιμετωπίζουν.

«Είναι πιθανό να χρειαστεί τροποποίηση της σύνθεσης των εμβολίων κατά του Covid-19 στα μέσα του επόμενου χρόνου» ανέφερε ο Ουγκούρ Σαχίν εκτιμώντας πως νέες παραλλαγές θα εμφανιστούν. «Φέτος ένα διαφορετικό εμβόλιο είναι εντελώς περιττό. Αλλά στα μέσα του επόμενου έτους, θα μπορούσε να είναι μια διαφορετική κατάσταση», προέβλεψε ανοίγοντας παράθυρο για ένα νέο γύρο εμβολιασμών με νέα (σε σύνθεση) εμβόλια.

Σημείωσε επίσης ότι οι παραλλαγές της νόσου που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή (έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη «Δέλτα») μπορεί να είναι πιο μεταδοτικές αλλά δεν είναι τελικά τόσο διαφορετικές ώστε να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων.

Σχετικά με τις παραλλαγές που μπορούν να ξεφύγουν από την ανοσολογική απάντηση που δίνει το εμβόλιο είπε πως απαιτείται μια «προσαρμοσμένη» εκδοχή για να στοχεύσει ειδικά το νέο στέλεχος προαναγγέλλοντας τα εμβόλια της νέα γενιάς που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στο άμεσο μέλλον.

πηγη