Ενεργειακός συναγερμός σε όλη την ευρωζώνη

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που καταγράφονται στα κράτη-μέλη έχουν θορυβήσει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., κάποιες από τις οποίες σπεύδουν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα αναχαίτισης της ανόδου των τιμών, ωστόσο συζητήσεις πραγματοποιούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ληφθούν συντονισμένες αποφάσεις ● Η Ισπανία έχει προχωρήσει με τα πιο «θαρραλέα» μέτρα στην Ε.Ε., ενώ λιγότερο φιλόδοξες λύσεις βρίσκονται από τη γαλλική κυβέρνηση, που ανακοίνωσε ότι θα κάνει μια εφάπαξ καταβολή 100 ευρώ στα 5,8 εκατομμύρια νοικοκυριά που λαμβάνουν επίδομα ενέργειας.

«Συναγερμός» σήμανε στις Βρυξέλλες από το ρεκόρ δεκαετίας στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, λόγω αύξησης στις τιμές της ενέργειας κατά 17,4% τον Σεπτέμβριο, έναντι 15,4% τον Αύγουστο. Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που καταγράφονται στα κράτη-μέλη έχουν θορυβήσει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη σπεύσει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα αναχαίτισης της ανόδου των τιμών, ωστόσο συζητήσεις πραγματοποιούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ληφθούν συντονισμένες λύσεις.

Ηδη, το θέμα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης και 22ας Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ευθύνη των κρατών-μελών», τόνισε ο εκπρόσωπος του προέδρου, Μπάρεντ Λέιτς, για να συμπληρώσει ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να συνεισφέρει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και πως οι ηγέτες θα συζητήσουν τις σχετικές εισηγήσεις που θα παρουσιάσει η Κομισιόν».

Ηδη, η Κομισιόν εξετάζει τη δημιουργία μιας εργαλειοθήκης (toolbox) για άμεση βοήθεια στους καταναλωτές. Η Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί μειώσεις ΦΠΑ, άμεσες πληρωμές στους πιο ευάλωτους, στοχευμένες και προσωρινές ενισχύσεις για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, άμεση στήριξη των καταναλωτών στα κράτη-μέλη.

Πολλές ακόμη ιδέες βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται ακόμα και η πληρωμή από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέρους του κόστους ενέργειας των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Πρόταση που είναι αμφίβολο αν θα «περάσει» από τους 27 ηγέτες. Το θέμα θα συζητήσουν κατ’ αρχάς οι υπουργοί Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο της 6ης Οκτωβρίου.

Πέρα όμως από αυτά τα μέτρα, δεν είναι λίγοι στις Βρυξέλλες που μιλούν για ανάγκη λήψης γεωπολιτικών αποφάσεων. Αυτό άφησε να εννοηθεί με τις δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του προέδρου Μισέλ, ο οποίος πάντως υπεραμύνθηκε και του φιλόδοξου σχεδίου της Κομισιόν για μηδενικούς ρύπους από την Ε.Ε. έως το 2050.

Η ανησυχία για την ακρίβεια σε λογαριασμούς ρεύματος και βασικά αγαθά ήταν έκδηλη και σε συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή το φιλόδοξο σχέδιο της Κομισιόν «Fit for 55». Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών φάνηκε να υποστηρίζει τον στόχο της Κομισιόν για μείωση κατά 55% των εκπομπών ρύπων έως το 2030 και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, πετώντας το μπαλάκι της απάντησης στο «Ποιος θα πληρώσει το… μάρμαρο;» στα κράτη-μέλη.

Στο μεταξύ, ήδη κάποιες χώρες έχουν πάρει άμεσα μέτρα. Η Ισπανία έχει προχωρήσει με τα πιο «θαρραλέα» μέτρα στην Ε.Ε., στο όριο των ευρωπαϊκών κανονισμών και κανόνων – καθόλου τυχαίο δεν είναι που η ισπανική πρωτοβουλία ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τους τεχνοκράτες της Κομισιόν. Λιγότερο φιλόδοξες λύσεις από τη γαλλική κυβέρνηση, που ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ότι θα κάνει μια εφάπαξ καταβολή 100 ευρώ στα 5,8 εκατομμύρια νοικοκυριά που λαμβάνουν επίδομα ενέργειας, για να βοηθήσει να αμβλυνθεί το κόστος αυτών των υψηλότερων ενεργειακών τιμολογίων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ιταλία σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντισταθμίσει το υψηλότερο ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Η Ιταλία θέλει να χρησιμοποιήσει έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ε.Ε. και να αποφύγει αυξήσεις φόρων που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας χαρακτήρισε την εκτίναξη του πληθωρισμού «δημόσιο εχθρό» που πρέπει να καταπολεμηθεί.

πηγη