Υπόσχονται κι άλλα αντίμετρα για ανατιμήσεις και ενέργεια

Μπαράζ δηλώσεων από υπουργούς της κυβέρνησης σχετικά με τις επικείμενες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αυξήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο, αλλά και τις ανατιμήσεις προϊόντων.

Ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε (Open) ότι οι όποιες αποφάσεις για το επίδομα φυσικού αερίου αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου, για να προσθέσει ότι «για μέτρα που αφορούν μόνο το 2021 μπορεί να υπάρξουν κάποιες πιθανόν πρόσθετες ενισχύσεις ανάλογα και με την κρίση των τιμών θα έχουμε εικόνα περίπου σε ένα μήνα. Τότε θα καταθέσουμε και τον προϋπολογισμό».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, πάντως, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να μοιράσει λεφτά, λέγοντας «πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε. Η εικόνα είναι καλή, είναι ικανοποιητική, χωρίς να θριαμβολογώ για την πορεία της οικονομίας. Τα ταμεία πράγματι είναι γεμάτα με την έννοια ότι και ο κρατικός προϋπολογισμός αρχίζει να εκτελείται καλύτερα και η χώρα αντλεί πόρους από τις αγορές χρήματος με αρνητικό κόστος δανεισμού και από τις αγορές κεφαλαίου με το χαμηλότερο ιστορικά κόστος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η ελληνική πολιτεία πρέπει να βγάζει πόρους γιατί αυτό αυξάνει το έλλειμμα και το χρέος. Ταμειακά δηλαδή μπορεί να έχεις τους πόρους αλλά όσο εκταμιεύεις, όσο αυξάνεις τις δαπάνες τόσο αυξάνει το έλλειμμα της χώρας το οποίο μπορεί να έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις στο μέλλον. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία. Εάν η εικόνα είναι αυτή και καλύτερη προφανώς θα έχουμε πιθανότητα δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ποιον τρόπο αυτό θα γίνει δεν το γνωρίζω ακόμα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προανήγγειλε αντίμετρα για τις αυξήσεις στην ενέργεια, εξηγώντας και ο ίδιος τις ανατιμήσεις ως φαινόμενο που προκαλείται από τη μεγάλη ανάπτυξη.

Μιλώντας στο Mega τόνισε ότι «πρέπει, βεβαίως, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα γίνουν πολύ δραστικές παρεμβάσεις», παραπέμποντας στην πρώτη δέσμη μέτρων που έχει ψηφιστεί, ενώ άφησε παραθυράκι για νέες παρεμβάσεις ανάλογα με την προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου έχει «ενθαρρυντική εικόνα».

Υποστήριξε και αυτός πως «έχουμε μια πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, βεβαίως δεν έχουν υπάρξει μεγάλες αυξήσεις μισθών, από την άλλη το πραγματικό εισόδημα των πολιτών έχει αυξηθεί: μειώθηκε δραστικότατα η φορολογία σε όλους τους τομείς, ιδίως στη μεσαία τάξη, υπήρξε σημαντικότατη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, πολύ μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, 30 δισ.».

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε στον ΣΚΑΪ, από όπου υποσχέθηκε ότι «δεν θα αφήσουμε τον κόσμο που είναι αδύναμος, να παγώσει» για να προσθέσει όμως ότι τα οφέλη της ανάπτυξης θα μοιράζονται με δίκαιο τρόπο σε όλους τους Έλληνες.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ακόμη, επισήμανε πως «η πραγματική επίπτωση των μεγάλων αυξήσεων στην ενέργεια δεν θα έρθει ακόμα. Αν το φαινόμενο συνεχιστεί, θα συνεχιστούν τα μέτρα και μετά το τέλος του χρόνου».

πηγη