Γιατί οι ΗΠΑ βγήκαν κερδισμένες από την καραμπόλα με AUKUS και Γαλλία

Γιατί οι ΗΠΑ βγήκαν κερδισμένες από την καραμπόλα με AUKUS και Γαλλία, Απόστολος Αποστολόπουλος

Θριαμβολογούν τα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι και αναλυτές, για τη συμφωνία με τη Γαλλία και την προμήθεια φρεγατών. Θα ήταν απολύτως δικαιολογημένο αν η Ελλάδα είχε επιβάλει τις απόψεις της σε κάποιο διπλωματικό πεδίο. Αν διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, όμως, θα δούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα μας ευνοεί αλλά η Ελλάδα ήταν αμέτοχη στη διαμόρφωσή του. Στο πεδίο νικητής ήταν η ΗΠΑ υπό τον μανδύα του αγγλοσαξονικού τρίο.

Οι ΗΠΑ, δηλαδή, πρώτα καταρράκωσαν το κύρος της Γαλλίας και έπληξαν την οικονομία της και μετά, έχοντας υπενθυμίσει στο Παρίσι ποιος είναι το αφεντικό, του ανάθεσαν ρόλο προστάτη της Ελλάδας και επιστάτη της περιοχής. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δοξαστικοί ύμνοι περί τη συμφωνία απάδουν παντός είδους ρεαλισμού. Η συμφωνία ανακουφίζει αλλά δεν γιατρεύει. Η επιβολή των ΗΠΑ ήταν τόσο επιβλητική που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι η Αυστραλία αποδέχθηκε να μετάσχει στο τρίο για να προφυλαχτεί όχι από την Κίνα αλλά για να γλιτώσει από τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα των εξοπλισμών με την ελπίδα ότι ο άνεμος θα παραμείνει ούριος. Στα γεωπολιτικά παιχνίδια κοιτάς καλά στα δόντια τον γάιδαρο που σου χάρισαν για να μη σε δαγκώσει αργότερα. Οι επιφυλάξεις ίσως έρχονται σε διάσταση με το λεγόμενο “κοινό αίσθημα” ότι η συμφωνία είναι επωφελής, απομάκρυνε το άγχος μιας σύγκρουσης με την Τουρκία. Όντως την απομάκρυνε.

Η συνεχεια του αρθρου εδω