Σιγή στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό ΥΠΕΞ

Στις 14 Οκτωβρίου θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον ο Ν. Δένδιας. Ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών δεν απέκλεισε ότι γίνονται συζητήσεις για επ’ αόριστον αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Ικανοποίηση για τη θετική αντίδραση των Αμερικανών στην ελληνογαλλική συμφωνία.

Αμυντική ομπρέλα που δεν στρέφεται εναντίον κανενός χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, και τόνισε ότι είναι συμβατή με το πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και της Ε.Ε. Οι συζητήσεις για τη συμφωνία είχαν αρχίσει πριν από δύο χρόνια και ολοκληρώθηκαν προ ημερών με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στην Αθήνα για τη σύνοδο EUMed 9 και στη συνέχεια με τη συνάντηση Δένδια – Λε Ντριάν στη Νέα Υόρκη.

Ικανοποίηση προκάλεσε στην Αθήνα και η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ, με τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χαιρέτισε επί της αρχής την ελληνογαλλική συμφωνία για «τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες».

Ο Αλ. Παπαϊωάννου απέφυγε πάντως να αναφερθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την ανανέωση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας MDCA και τη διάρκεια αυτής. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, συζητείται να μην είναι πενταετής αλλά επ’ αόριστον, κάτι που ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν απέκλεισε, λέγοντας ότι μέχρις ότου κλείσει συνολικά η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει τίποτε.

Στις 14 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αν. Μπλίνκεν, και θα συμμετάσχει στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ στην πρώτη διά ζώσης συνάντηση από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2019. Ως προς την υπογραφή της συμφωνίας πάντως δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τον Νοέμβριο εάν δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή διάσταση της ελληνογαλλικής συμφωνίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, ενώ ως προς τις εκτιμήσεις περί αποφασιστικού βήματος για τη δημιουργία ευρωστρατού σημείωσε ότι η προοπτική αυτή είναι πολύ μακρινή. Η ελληνογαλλική συμφωνία, όπως είπε ο Αλ. Παπαϊωάννου, κινείται στη στρατηγική ενίσχυση της ασφάλειας της Ε.Ε. ως πυλώνα του ΝΑΤΟ. Παράλληλα το επόμενο διάστημα η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για άνοιγμα και προς τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν είχε στενές σχέσεις, προκειμένου να προωθηθεί η ελληνική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.

Ως προς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στα τέλη Οκτωβρίου προγραμματίζεται η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου. Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Αθήνα περιμένει την πρόσκληση της Αγκυρας για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών που πρόκειται να γίνει στην Τουρκία.

Από την πλευρά της πάντως η τουρκική ηγεσία συνεχίζει να κινείται στη γραμμή των προκλήσεων με την έκδοση και δεύτερης Navtex για την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου μετά το ερευνητικό Bilim 2 θα κατευθυνθεί και το ερευνητικό Yunus S για ερευνητικές δραστηριότητες μέχρι τις 9 Οκτωβρίου. Στο θέμα της ελληνογαλλικής συμφωνίας η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας διατυπώθηκε από τον υπουργό Αμυνας, Χ. Ακάρ, με γραπτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «τo τoυρκικό ναυτικό είναι ένα από τα ισχυρότερα της περιοχής, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στη «γαλάζια πατρίδα» και κυματίζει την τουρκική σημαία από τον Ατλαντικό μέχρι και τον Ινδικό Ωκεανό».

Για τα προβλήματα στον διάλογο της Ε.Ε. με τις χώρες της Δυτικής Βαλκανικής, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε την ελληνική θέση υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των γειτονικών χωρών και ανακοίνωσε ότι στις 5 Οκτωβρίου θα επισκεφτεί την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, για συνομιλίες με τον Κ. Μητσοτάκη λίγες μέρες πριν από τον διάλογο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων.

πηγη