Οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν τους πολίτες της Κροατίας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

By Mladen Dragojlovic / Published on: September 29, 2021

Οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν τους πολίτες της Κροατίας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να συμπεριλάβουν τους πολίτες της Κροατίας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα. «Πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στα τουριστικά ταξίδια αλλά και σε περαιτέρω επενδύσεις και οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κροατίας», τόνισε ο Plenković.

Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι σε λίγες εβδομάδες, μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών προετοιμασιών, οι Κροάτες πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς την ανάγκη έκδοσης βίζας, η οποία συχνά αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε επίσης στο Twitter την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου να συμπεριλάβει την Κροατία στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, εκτιμώντας ότι αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Όλοι οι πολίτες της Κροατίας θα μπορούν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς βίζα το αργότερο έως την 1η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο Κροάτης αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών Davor Božinović στο προφίλ του στο Twitter.

«Εκ μέρους της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κροατίας, ευχαριστώ τον Robert Silvers, υφυπουργό του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος μόλις με ενημέρωσε για την επίσημη είσοδο της Δημοκρατίας της Κροατίας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Όλοι οι πολίτες της Κροατίας θα μπορούν να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς βίζα το αργότερο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το τέλος μιας μακράς πορείας διαπραγματεύσεων και αξιολογήσεων, αλλά κυρίως για τη συνέχιση και ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των χωρών μας», ανακοίνωσε ο Božinović.

Σε δήλωσή του για την Hina, ο Božinović εκτίμησε ότι η απαλλαγή από τις θεωρήσεις αποτελεί μεγάλο επίτευγμα, επιβεβαίωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και της εμπιστοσύνης, αλλά και της αφοσιωμένης εργασίας.

«Αλλά η μεγαλύτερη αξία αυτής της απόφασης θα γίνει αισθητή από τους πολίτες της Κροατίας, οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στα ταξίδια».

Ο Silvers μετέφερε την είδηση της επίσημης ένταξης της Κροατίας στο αμερικανικό πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στον Božinović σε τηλεφωνική επικοινωνία. “Ο Αμερικανός συνομιλητής ευχαρίστησε τις ομάδες που συμμετείχαν σε πολλά χρόνια αφοσιωμένης εργασίας και αξίζουν αυτό το επίτευγμα”, δήλωσε ο Božinović./ibna

πηγη