Τιμές «φωτιά» στο πετρέλαιο θέρμανσης – Στα ύψη το φυσικό αέριο


Ηενεργειακή κρίση που σαρώνει την Ευρώπη και την Ελλάδα, οδηγεί στην… αναπόφευκτη άνοδο των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και τιμών στο φυσικό αέριο. Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις ειδικών και ανθρώπων της αγοράς ενέργειας, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ανιούσα θα πάρουν και τα τιμολόγια που αφορούν το φυσικό αέριο.

Ειδικότερα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θα αρχίσει να διατίθεται στους καταναλωτές από τις 15 Οκτωβρίου, θα διαμορφωθεί, βάσει των εκτιμήσεων, ως εξής: Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο 1,05 ευρώ/λίτρο, στην περιφέρεια εκτός νησιών υπολογίζεται ότι θα κινηθεί στο 1,10 και στα νησιά ενδέχεται να φτάσει το 1,20 ανά λίτρο.

Μεγάλες αυξήσεις, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να είναι άνω του 100% σε σχέση με πέρυσι, έρχονται και στις τιμές του φυσικού αερίου, ως συνέπεια του τεράστιου προβλήματος αποθεμάτων που έχει προκύψει στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Αυτό που αποτελεί μείζον ζήτημα για το δύσκολο χειμώνα που διαφαίνεται, είναι αν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αφορούν το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ικανά να αντισταθμίσουν, ως ένα σημαντικό βαθμό, την άνοδο των τιμών.

Αυξάνεται κατά 20% το επίδομα θέρμανσης

 Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε αύξηση κατά 20%, του επιδόματος θέρμανσης , ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα μείνουν ως έχουν, χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις και αλλαγές.Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί φέτος, όπως και πέρυσι σε περισσότερα από 700.000 «ευάλωτα» νοικοκυριά, που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από το οικονομικό επιτελείο για το αυξημένο κατά 20% επίδομα θέρμανσης, θα είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

πηγη