Σε απόγνωση οι κάτοικοι, μεταβαίνει στην Κρήτη ο Μητσοτάκης

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου μετά τα φονικά 6 Ρίχτερ που χτύπησαν χθες την περιοχή – Ισχυρός πρωινός σεισμός 5,4 Ρίχτερ – Στην Κρήτη θα μεταβεί ο πρωθυπουργός. Ακατάλληλα 1.000 σπίτια, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση.

Με έναν ισχυρό σεισμό, εντάσεως 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ξύπνησαν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Το επίκεντρό του εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός των 6 Ρίχτερ χθες.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, Ολγα Δραμουντάνη, σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή με μικρότερους σεισμούς.

Σε σκηνές και σε δρόμους

Χθες πολλοί κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου διανυκτέρευσαν στις σκηνές που μεταφέρθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο της περιοχής, μακριά από τα σπίτια τους. Περίπου 80 σκηνές, χωρητικότητας 20 ατόμων έκαστη, μεταφέρθηκαν χθες στην περιοχή, ωστόσο οι σκηνές που έχουν ήδη στηθεί δεν είναι αρκετές. Σήμερα αναμένεται να στηθούν κι άλλες, προκειμένου να φιλοξενηθούν περισσότεροι άνθρωποι.

EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Οι περισσότεροι κάτοικοι έμειναν ξάγρυπνοι κοντά στις οικίες τους, υπό τον φόβο πλιάτσικου στις περιουσίες τους, διανυκτερεύοντας, είτε σε αυτοκίνητο, είτε σε πλατείες και πρόχειρα καταλύματα ενώ στα χωριά γίνονται περιπολίες ώστε να μην γίνουν κλοπές στα σπίτια που άδειασαν.

EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Ωστόσο σήμερα το πρωί η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση, διαψεύδοντας αναφορές σε τηλεοπτικό σταθμό, για περιστατικά κλοπών από οικίες σεισμοπλήκτων.

Στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις σεισμόπληκτες περιοχές του Αρκαλοχωρίου αναμένεται να βρθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν  γίνει γνωστά, ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα από την Γαλλία, θα μεταβεί στις πληγείσες, από τον σεισμό, περιοχές της Κρήτης.

Κέντρο Υγείας σε σκηνή του στρατού

Στο μεταξύ Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκριμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Πάντως σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.

Ακατάλληλα 1.000 σπίτια

Το γεγονός ότι το επίκεντρο εντοπίζεται σε χερσαίο χώρο και σε πολύ μικρό εστιακό βάθος, περίπου 10 χλμ., συνέτεινε στο να προκληθούν οι σοβαρές ζημιές αλλά και ο πανικός μεταξύ των κατοίκων.

Μια πρώτη εκτίμηση των τοπικών αρχών κάνει λόγο για περισσότερα από 1.000 σπίτια, τα οποία δεν μπορούν άμεσα να κατοικηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, ενώ στοίχημα αποτελεί η γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων.

ΕΦ.ΣΥΝ./Μάριος Διονέλλης

Επί τόπου στην περιοχή της καταστροφής έσπευσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος υποσχέθηκε την άμεση δημιουργία καταυλισμού με σκηνές που θα μπορούν σε πρώτη φάση να στεγάσουν 2.500 άτομα. Ωστόσο, από τις τοπικές κοινότητες της περιοχής εκφράστηκε ήδη η ανάγκη να δημιουργηθούν και μικρότεροι κατά τόπους καταυλισμοί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να φιλοξενηθούν οι ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά που είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν από τα χωριά όπου διαμένουν.

Κλειστά σχολεία

Ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κλειστά για προληπτικούς λόγους θα μείνουν σήμερα και αύριο όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό όπως και οι παιδικοί σταθμοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διευθυντών εκπαίδευσης, φθορές παρουσιάζονται σε περισσότερα από τα μισά σχολεία του Ηρακλείου, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην περιοχή πέριξ του Αρκαλοχωρίου όπου υπάρχουν και κτίρια που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στατικότητας, όπως το 2ο Δημοτικό αλλά και το Γυμνάσιο της περιοχής. Πλήρης λίστα με τα σχολεία όπου χρειάζονται παρεμβάσεις αναμένεται να καταρτιστεί τις επόμενες ημέρες μετά την αυτοψία των ειδικών συνεργείων.

ΕΦ.ΣΥΝ./Μάριος Διονέλλης

Για την ομαλή εξέλιξη της σχολικής χρονιάς θα εγκατασταθούν το συντομότερο κοντέινερ στις αυλές των σχολείων που θα κριθούν ακατάλληλα και όπου θα χρειαστεί να κάνουν μάθημα το επόμενο διάστημα οι μαθητές.

Συστάσεις προς τους κατοίκους να μην εισέρχονται σε παλιά κτίρια που έχουν εμφανή σημάδια καταπόνησης απηύθυνε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα κτίρια διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: εκείνα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1970 χωρίς τις προβλέψεις των νέων αντισεισμικών κανονισμών και εκείνα μετά το 1985, τα οποία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές του νέου κανονισμού. Ωστόσο, και στις δυο κατηγορίες τα σπίτια δεν πρέπει να κατοικηθούν αν έχουν ζημιές στον σκελετό ή στην τοιχοποιία.

Συνεχείς μετασεισμοί

Την ανησυχία των κατοίκων επέτειναν οι συνεχείς μετασεισμοί που σημειώνονταν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γεωδυναμικού ινστιτούτου, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν σημειωθεί περισσότεροι από 50 μετασεισμοί με τουλάχιστον πέντε από αυτούς να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ. Τους τελευταίους τρεις μήνες η ίδια περιοχή έχει έντονη σεισμική ακολουθία με σεισμούς από 3,5 μέχρι και 4,8 Ρίχτερ, ενώ είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις των ειδικών προς τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα παλιά ετοιμόρροπα κτίρια. «Περιμέναμε σεισμό κοντά στα 5 Ρίχτερ, αλλά η δόνηση αυτού του μεγέθους ήταν μη αναμενόμενη» ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

πηγη