Βρήκαν λίστα υποστηρικτών του Γκιουλέν σε ξενοδοχείο της Γερμανίας

Οι γερμανικές αρχές εξετάζουν εάν η εν λόγω λίστα σχετίζεται με προγραμματισμένες επιθέσεις ή κατασκοπευτικές επιχειρήσεις.

Οι γερμανικές ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν σε ξενοδοχείο στην πόλη του Ντίσελντορφ πριν από περίπου μία εβδομάδα και βρήκαν μια λίστα με ονόματα υποστηρικτών του τουρκικού κινήματος του Γκιουλέν.

Όπως δημοσίευσε το γερμανικό Spiegel, την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία έκανε έφοδο στο ξενοδοχείο και σε ένα από τα δωμάτια εντόπισε ένα αεροβόλο όπλο και ένα αντικείμενο που φέρεται να αποτελεί εκρηκτικό υλικό.

Επίσης, βρέθηκε μια λίστα που περιέχει τα ονόματα των υποστηρικτών του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο είχε στην κατοχή του ένας 40χρονος Τούρκος που συνελήφθη από τις αρχές. Εκτός από τα ονόματα, η λίστα περιείχε προσωπικές πληροφορίες για τα άτομα που περιλάμβανε. 

Στο μικροσκόπιο των αρχών

Πλέον, οι γερμανικές αρχές εξετάζουν εάν η εν λόγω λίστα σχετίζεται με προγραμματισμένες επιθέσεις ή κατασκοπευτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όπλο δεν φέρεται να ανήκει στον ύποπτο που συνελήφθη. Ωστόσο, εισαγγελέας του Ντίσελντορφ ανακοίνωσε προχθές ότι ερευνά εάν ο ύποπτος διέπραξε έγκλημα και παραβίασε τον νόμο περί όπλων. Παράλληλα, οι γερμανικές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει όσους τα ονόματα βρίσκονται στη λίστα.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο, το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα ύπαρξης «λίστας εκτελέσεων» που στοχεύει Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν ασκήσει κριτική στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ και την κυβέρνησή του. 

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί το κίνημα του (αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα) Φετουλάχ Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση.  Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έχει υποστηρίξει ότι ο Γκιουλέν ήταν ο «εγκέφαλος» της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, ωστόσο ο ιεροκήρυκας έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

πηγη