Πώς το πετρελαϊκό παιχνίδι στο Ιράκ υπονομεύει την Ελλάδα

Πώς το πετρελαϊκό παιχνίδι στο Ιράκ υπονομεύει την Ελλάδα, Γιώργος Αδαλής

Σε χθεσινό άρθρο αναφέρθηκα στο μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι στο Ιράκ, στην επικράτηση της γαλλικής Total και στον τρόπο που αυτή λειτούργησε σαν καταλύτης για να προχωρήσουν οι Αγγλοσάξωνες στην AUKUS. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ στο πως εμπλέκεται άμεσα η χώρα μας. Μέχρι το 2011, η Ελλάδα, είχε μια ισχνή σχέση με το Ιράκ, το οποίο δεν εμφανιζόταν πουθενά στους λογαριασμούς μας. Πράγμα που αλλάζει ξαφνικά με το που ξεσπά η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Όπως διαπιστώνετε από το σχεδιάγραμμα, η Ελλάδα από το πουθενά, τα χρόνια της κρίσης στρέφεται προς το Ιράκ και σταδιακά αυξάνει τις εισαγωγές πετρελαίου, από μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στα 5,5 δισ. δολάρια, με μια πτώση το 2020 λόγω της πανδημίας. Ξαφνικά, η Ελλάδα γίνεται στρατηγικός εταίρος του Ιράκ, από το οποίο προμηθευόμαστε μόνο αργό πετρέλαιο.

Αν αναλογιστούμε την κρίση που έφερε την πτώση στο ΑΕΠ μας, τα ποσά με τα οποία στηρίζουμε την οικονομία του Ιράκ είναι τεράστια! Παραθέτω στατιστικά δεδομένα του 2019, με σχεδιάγραμμα στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα, αποτελεί τον έκτο σε μέγεθος πελάτη του Ιράκ, στον κατάλογο των εισαγωγέων. To Ιράκ είναι ένα “Oil State” που στηρίζει την οικονομία του κατά 91% στους υδρογονάνθρακες και μόλις 9% στους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους.

η συνεχεια εδω

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.