Πόλεμος Navtex για τις έρευνες του σκάφους, Nautical Geo, ανατολικά της Κρήτης

Πόλεμος Navtex για τις έρευνες του σκάφους, Nautical Geo, ανατολικά της ΚρήτηςΟυσιαστικά, δηλαδή, το σκάφος θα κινηθεί στις περιοχές που έπλεε και το προηγούμενο διάστημα

Με νέα ανακοίνωση, την οποία βαφτίζει Navtex, αν και δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή της ανατολικής Κρήτης, και δεν αναπαράγεται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ναυσιπλοΐας, η Τουρκία επιχειρεί να αντικρούσει την ελληνική Navtex για νέα έξοδο του ερευνητικού σκάφους, Nautical Geo.

Η ελληνική Navtex του σταθμού Ηρακλείου, που είναι το αρμόδιο για την θαλάσσια περιοχή, εξέδωσε ναυτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία το ερευνητικό σκάφος γαλλικών συμφερόντων, με σημαία Μάλτας, που έχει μισθωθεί για έρευνες σχετικά με το σχέδιο αγωγού, EastMed, θα ξανακάνει έρευνες από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβίου στις θαλάσσιες περιοχές του Καρπάθιου Πελάγους, της νήσου Κάσου και ανατολικά της Κρήτης.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το σκάφος θα κινηθεί στις περιοχές που έπλεε και το προηγούμενο διάστημα.

Ακολούθησε η τουρκική «οδηγία», η οποία επαναλαμβάνει όσα ισχυρίστηκε η Αγκυρα και στην πρώτη, προ ημερών, ανακοίνωσή της. Ειδικότερα, ισχυρίζεται ότι τμήματα της περιοχής που θα κάνει έρευνες το Nautical Geo ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα (!).

Το Nautical Geo βρίσκεται προς το παρόν στο λιμάνι του Ηρακλείου. Ως γνωστόν, τουρκικό πολεμικό πλοίο «παρενόχλησε», μέσω ασυρμάτου, το ερευνητικό σκάφος, ενώ αυτό έπλεε ανατολικά της Κρήτης, ενώ φέρεται να «εισέβαλε» εντός των έξι ναυτικών μιλίων. Δηλαδή, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Οι έρευνες του Nautical Geo έχουν σχέση με τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου που προωθούν οι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.

πηγη