By North Macedonian Newsroom / Published on: September 22, 2021

Ο οδικός χάρτης, το σύντομο και το ολόκληρο όνομα της χώρας, η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο είναι έργο της ΕΕ με τη Βουλγαρία, είναι τα συγκεκριμένα βήματα στα οποία εργαζόμαστε και πιστεύω ότι θα δουλέψουμε μέχρι το τέλος του έτους, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Zoran Zaev. Ερώτηση ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που η βουλγαρική κρατική ηγεσία ζήτησε από τα Σκόπια να πραγματοποιήσει χθες, στις συναντήσεις με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Oliver Varhelyi.
«Πιστεύω ότι όλους αυτούς τους μήνες χτίζουμε επιπλέον φιλίες, το εμπόριο αυξάνεται, έχουμε αμοιβαίες επενδύσεις και στις δύο χώρες, η συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων είναι πιο ορατή, η υποδομή μεταξύ των δύο χωρών βελτιώνεται όλο και περισσότερο επειδή δεν είναι μόνο νομικά τυπικά για να συμφωνήσουμε, «είναι επίσης σημαντικό να βελτιωθεί η συνολική συνεργασία και υποδομή μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Varhelyi.
Διευκρίνισε ότι είναι πρώτα απαραίτητο να έχουμε ένα διπλωματικό σημείωμα που να περιγράφει ότι η συντομογραφία Βόρεια Μακεδονία είναι ίδια με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ότι δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, επισημαίνοντας ότι επειδή πρόκειται για πολίτες της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και πρέπει να αναζητούν τα δικαιώματά τους ως άτομα, ως άτομα, όπως είναι οργανωμένα στη Βόρεια Μακεδονία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό, πρόσθεσε, περιλαμβάνει τομεακή συνεργασία μεταξύ των θεσμών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, της εκπαίδευσης και της εργασίας και των κοινωνικών υποθέσεων, καθώς και του πολιτισμού, του αθλητισμού και της υγείας. Σύμφωνα με τον Zaev, είναι σημαντικό να αντιδράσουμε στην πρόληψη της ρητορικής μίσους, κυρίως τα ίδια τα θεσμικά όργανα να φροντίζουν μέσω όλων των δραστηριοτήτων τους να χτίζουν φιλία και να μην προκαλούν ορισμένες εχθροπραξίες, αλλά και να ενεργούν μέσω συνομιλιών, με εκκλήσεις, όταν απευθύνεται σε ιδιωτικούς φορείς. Εκφράζει την ετοιμότητα η Βουλγαρία να είναι ο δεύτερος εταίρος της χώρας, εκτός από την Ελλάδα, η οποία θα φροντίσει τον μακεδονικό ουρανό.
Όσον αφορά τα μνημεία, ο Zaev είπε ότι πολλά από τα μνημεία στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να είναι σε φιλικό πνεύμα, έτσι ώστε, όπως επεσήμανε, ο φασισμός δεν πρέπει να έχει εθνοτική διάσταση.
«Σε μερικά από τα μνημεία μας έχει ήδη γίνει. Εκεί που βρισκόταν ο Βούλγαρος φασίστας κατακτητής είναι τώρα φασίστας κατακτητής, επειδή δεν μπορείτε να κατηγορήσετε ένα έθνος για αυτό, για τη συμμετοχή στο τρίτο σύμφωνο εκείνη την εποχή ή κάτι τέτοιο. Έτσι, στο μέρος όπου ρωτάτε για αλλαγή ονομάτων, μουσείων και παρόμοια όχι, δεν έχουμε ανάγκη. Τα μουσεία μας είναι καλά, αλλά ορισμένα μνημεία, ορισμένα εγχειρίδια στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, δηλαδή και από τις δύο πλευρές, θα πρέπει να διδάξουμε τις επόμενες γενιές με πνεύμα φιλίας, είπε ο Zaev.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα αλλάξουν τα εγχειρίδια ιστορίας, ο Zaev είπε ότι δεν υπάρχει, αλλά γίνεται λόγος για όρους όπου βρίσκεται το όνομα του φιλικού έθνους, δηλαδή η Βουλγαρία που σχετίζεται με τον φασίστα κατακτητή.
«Πουθενά στην Ευρώπη δεν αναφέρεται το όνομα του έθνους, αναφέρεται ο φασίστας κατακτητής και σε αυτό το πνεύμα, στο πνεύμα της φιλίας, της συνεργασίας και της καλής γειτονίας, αναμένουμε κανονικά να γίνει. Έχουμε αναγνωρίσει ορισμένες αδυναμίες στα βουλγαρικά σχολικά βιβλία, και είναι επίσης έτοιμη η βουλγαρική πλευρά να κάνει το ίδιο γιατί έτσι χτίζεται η φιλία, γιατί ούτε τα εγγόνια και τα παιδιά των προηγούμενων γενεών, ούτε εκείνη η εποχή μπορεί να χαρακτηρίσει ένα ολόκληρο έθνος για μια ορισμένη περίοδο», είπε ο Zaev./ibna