Ορεινή Ελλάδα – Τουρισμός: Τι ζητούν τα 1.500 καταλύματα για να επιβιώσουν

Ορεινή Ελλάδα – Τουρισμός: Τι ζητούν τα 1.500 καταλύματα για να επιβιώσουν

Σε μια περίοδο που ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε ικανοποιητικά νούμερα για τους μήνες του καλοκαιριού, η ηπειρωτική Ελλάδα και οι ορεινές της περιοχές προσδοκούν να κινηθούν για τη φετινή σεζόν στο 50%, όταν οι πληρότητες το 2019 ήταν στο 70% – 80%. Το υπουργείο Τουρισμού προανήγγειλε καμπάνια επικοινωνίας για τον χειμερινό τουρισμό, ωστόσο οι 1.500 περίπου ορεινές και ημιορεινές μονάδες για να μπορέσουν να επιβιώσουν θα χρειαστούν περαιτέρω ενίσχυση.

Έχοντας μπει πλέον και ημερολογιακά στο φθινόπωρο, η σκέψη πολλών ‘ταξιδεύει’ και ονειρεύεται αποδράσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας, συνδυάζοντας περιηγήσεις, υπαίθριες δραστηριότητες, γαστρονομικές απολαύσεις και γιατί όχι και διαμονή σε παραδοσιακά καταλύματα.

Η Ελλάδα πέρα από το ‘ήλιος + θάλασσα’, αναμφίβολα διαθέτει όλο εκείνο το πακέτο που μπορεί να προσελκύει τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Μάλιστα, σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) επισημάνθηκε ότι εκτός από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που έχουν ανάγκη στήριξης μέσα από υποδομές, χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά στους υπόλοιπους προορισμούς, που έχουν πολλά περιθώρια αύξησης του τουρισμού τους, επ’ αμοιβαία ωφελεία της τοπικής κοινωνίας, της Αυτοδιοίκησης, του ξενοδοχειακού κλάδου, των εμπορικών επιχειρήσεων, των υπαλλήλων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κικίλιας προανήγγειλε καμπάνια επικοινωνίας για τον χειμερινό τουρισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηπειρωτική Ελλάδα και τις ορεινές περιοχές και στόχο την ενίσχυση της λειτουργίας των ξενοδοχείων που είναι ανοιχτά σε 12μηνη βάση.

Εκτιμήσεις για πληρότητες στο 50%

Η φετινή χρονιά, η οποία εφόσον συνεχιστεί με τα ισχύοντα μέτρα για την προστασία κατά του κορωνοϊού, και δεν υπάρξουν ανατροπές σ’ ότι αφορά την εξέλιξή του, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Έφορου Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΞ και επικεφαλής της ομάδας ορεινών ξενοδοχείων Άγγελου Καλλία, θα κινηθεί στο 50%, ήτοι θα έχει μια μείωση της τάξεως του 30%, σε σχέση με το 2019.

«Το οικογενειακό καλάθι θα είναι επιβαρυμένο, και σε συνδυασμό με την τρέχουσα κατάσταση, εκτιμώ ότι ένα 30% φέτος δεν θα ταξιδέψει» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Καλλίας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας (ΕΞΔ).

Άγγελος Καλλίας πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας

Επιδότηση στη μετακίνηση

Ο κ. Καλλίας σημειώνει ότι επανέρχεται στο προσκήνιο η οικονομική κρίση, και μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην αύξηση της βενζίνης, η οποία συνεπάγεται με επιβάρυνση στο σύνολο μιας απόδρασης σε ορεινό ή ημιορεινό προορισμό της χώρας μας.

«Τα έξοδα της μετακίνησης επιβαρύνουν σημαντικά την τσέπη του ταξιδιώτη» αναφέρει ο κ. Καλλίας φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαδρομή Αθήνα – Δράμα μετ’ επιστροφής η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, κοστίζει 180 – 200 ευρώ συμπεριλαμβάνοντας τα καύσιμα και τα διόδια.

«Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε δυο διανυχτερεύσεις για μια τετραμελή οικογένεια, τις οποίες τις χάνει η Βόρεια Ελλάδα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΔ και έφορος δημοσίων σχέσεων της ΠΟΞ.

Αυτό λοιπόν που ζητάνε οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο της χώρας, είναι η δυνατότητα επιδότησης και στη μετακίνηση του ταξιδιώτη, βάσει μοντέλου επιδότησης στη διαμονή του μέσω εισιτηρίων Κοινωνικού Τουρισμού και Τουρισμός Για Όλους.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο κ. Καλλίας, δεσμευμένα κονδύλια που υπάρχουν για παράδειγμα στα εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ και δίνουν τη δυνατότητα στους δικαιούχους για έξι διανυκτερεύσεις, «να υπάρξει μια ευελιξία και να δοθεί επιδότηση και για τη μετακίνηση» συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός Για Όλους μπορούν να εξαργυρώσουν το voucher έως το τέλος της χρονιάς με το ποσοστό της επιδότησης για διαμονή διάρκειας 2 ή 3 διανυκτερεύσεων να καλύπτει το σύνολο του κόστους (ανώτατο ποσό 40 ευρώ/ημέρα κατ’ άτομο) ενώ στην περίπτωση 4 διανυκτερεύσεων η επιδότηση ανέρχεται στο 80% της δαπάνης (ανώτατο ποσό 30 ευρώ/ημέρα κατ’ άτομο).

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία

Την ανάγκη να έρθει σε επαφή ο μαθητής με τη φύση και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού επισήμανε ο κ. Καλλίας, λέγοντας ότι θα ήταν χρήσιμο να ενσωματωθεί ένα δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία της χώρας, δυο – τριών ημερών.

«Στόχος της παραπάνω πρότασης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που διαθέτει η χώρα μας» λέει ο κ. Καλλίας εξηγώντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα περιλαμβάνει θεωρία και εκπαίδευση και θα «δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε δυνητικούς επαγγελματίες σ’ αυτό το είδος τουρισμού αλλά και επισκέπτες» προσθέτοντας «θα δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε παιδεία στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Να ξεκινήσει η ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων

Ένα επιπρόσθετο ζήτημα που επισήμανε ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΞ,  επικεφαλής της ομάδας ορεινών ξενοδοχείων και πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας είναι η έναρξη της ενεργειακής αναβάθμισης των ξενοδοχείων στους ορεινούς όγκους.

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση, ύψους 632 εκατ. ευρώ, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης για περισσότερες από 50.000 κατοικίες και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, το αναμένουν και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ορεινό και ημιορεινό όγκο της χώρας.

«Το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση και για τα μικρά ξενοδοχεία στην ηπειρωτική και ορεινή χώρα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Καλλίας προσθέτοντας «το περιμένουμε πως και πως, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τα λειτουργικά μας κόστη».

Παρουσία της ηπειρωτικής Ελλάδας στις εκθέσεις

Τέλος, για την επιβίωση των 1.500 ημιορεινών και ορεινών ξενοδοχείων της χώρας και για την προβολή της Ελλάδας και στο κομμάτι του χειμερινού τουρισμού – που σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκτός από τα ορεινά καταλύματα επωφελούνται και τα ξενοδοχεία πόλης-, ο Άγγελος Καλλίας επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει παρουσία της ηπειρωτικής Ελλάδας και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού σ’ όλες τις διεθνείς εκθέσεις.

«Να ξεφύγουμε λίγο από το ‘λευκό και το μπλε’ και να προβάλλουμε στοχευμένα την ηπειρωτική Ελλάδα σε όλες μας τις προωθητικές ενέργειες» λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΞ,  επικεφαλής της ομάδας ορεινών ξενοδοχείων και πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας προσθέτοντας «οι αποφάσεις που θα παίρνονται να είναι ισορροπημένες, και όχι αφήνουμε τα πάντα ανοιχτά το καλοκαίρι, και κλείνουμε τα πάντα τον χειμώνα».

ΠΗΓΗ