Οι 3+1 ρυθμίσεις για τα χρέη προς την Εφορία


Οι ρυθμίσεις αφορούν πληττόμενους ή όχι, καθώς και παλαιά χρέη που είχαν ρυθμιστεί αλλά χάθηκαν οι ρυθμίσεις, αλλά και νέες οφειλές

Οι ρυθμίσεις αφορούν παλαιά και νέα χρέη

Τέσσερις ρυθμίσεις είναι στη διάθεση των φορολογουμένων, για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την Εφορία, μεταξύ των οποίων είναι και ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ που εκδόθηκε χθες το βράδυ, αλλά και τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος.

Οι ρυθμίσεις αφορούν είτε πληττόμενους από την πανδημία είτε όχι, καθώς επίσης παλαιά χρέη που είχαν ρυθμιστεί αλλά χάθηκαν οι ρυθμίσεις, αλλά και νέες οφειλές.

Πρόκειται για τις ακόλουθες ρυθμίσεις οι οποίες είτε είναι ήδη ενεργές ή πρόκειται να ενεργοποιηθούν έως την 1η Οκτωβρίου 2021:

Η αναβίωση των ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων

Οι οφειλέτες που χαρακτηρίζονται πληττόμενοι από την πανδημία και οι οποίοι απώλεσαν τις παλαιές ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων, επειδή δεν κατέβαλαν δόσεις που έληξαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, μπορούν να επανενταχθούν σε αυτές.

Προϋπόθεση είναι να υποβάλλουν σχετική αίτηση στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και να καταβάλουν έως την 30η Σεπτεμβρίου, δύο δόσεις, εκείνη του Αυγούστου 2021 και τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021.

Οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν, θα μεταφερθούν στους μήνες, μετά τη λήξη της της τελευταίας δόσης, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των δόσεων να αυξηθεί ισόποσα. Δηλαδή αν οι αρχικές δόσεις ήταν 90 και οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν ήταν 10, οι συνολικοί μήνες εξόφλησης θα γίνουν 100 κ.ο.κ..

Η ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων

Οι πληττόμενοι από την πανδημία οφειλέτες και άφησαν απλήρωτα χρέη στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, αλλά αυτή τη στιγμή είτε έχουν λήξει είτε έχουν πάρει παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 202, θα μπορούν να τις ρυθμίσουν σε 36 ή και 72 μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022, ενώ στη ρύθμιση αυτή μπορούν, συγκεκριμένα, να ενταχθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, όπως και οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, όσοι εντάχθηκαν στο καθεστώς ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, οι άνεργοι του ΟΑΕΔ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που «κουρεύτηκαν» τα ενοίκια που εισέπραξαν μέσα στην πανδημία.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στην ρύθμιση των οφειλών της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 θα υποβληθούν ηλεκτρονικά σε ειδική εφαρμογή που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Απώλεια παλαιάς ρύθμισης μετά τον Νοέμβριο του 2019

Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών, για όσους έχασαν ρυθμίσεις που ήταν ενεργές την 1η Νοεμβρίου 2019.

Πρόκειται για φορολογούμενους που έχουν βεβαιωμένες οφειλές σε Εφορίες, Ελεγκτικά Κέντρα και Τελωνεία, οι οποίοι είχαν υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής κατά το παρελθόν και ήταν σε ισχύ κατά την 1.11.2019 και απωλέστηκε μετά την ημερομηνία αυτή.

Τον Νοέμβριο του 2019, διπλασιάστηκαν οι δόσεις της βασικής πάγιας ρύθμισης και από 12-24 έγιναν 24-48. Ωστόσο, σε όσους ήταν στην «παλαιά» απαγορεύτηκε να ενταχθούν στη νέα, ακόμη και όσοι την έχασαν μετά την 1η Νοεμβρίου.
Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ήδη ανοίξει από τις 12 Ιουλίου 2021 για τους πληττόμενους της πανδημίας.

Η νέα πάγια ρύθμιση

Εκτός των ανωτέρω τριών ρυθμίσεων υπάρχει και μια τέταρτη δυνατότητα για την τακτοποίηση χρεών προς την εφορία.
Πρόκειται για την νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων στην οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να εντάξουν νέες οφειλές προς την εφορία.
Σε αυτή εντάσσονται και οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο κληρονομιάς κ.λπ.
Μπορούν να ρυθμιστούν εναλλακτικά σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%.

πηγη