Το κύμα που έρχεται στις αγορές


Οι διεθνείς οίκοι συνέχισαν την τελευταία εβδομάδα να βομβαρδίζουν την αγορά με αισιόδοξες εκθέσεις-αναλύσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές των τραπεζών. Ηταν όμως σαν να  «χτυπούσαν στου κουφού την πόρτα». Οι επενδυτές τις προσπέρασαν αδιάφορα – ή δεν τις «πήραν τοις μετρητοίς». Η μιζέρια στο ΧΑ άρχισε να παγιώνεται. Υποτονική συναλλακτική κίνηση, χαμηλός τζίρος, απροθυμία ανάληψης ρίσκου.

Μικροεπενδυτές, λόμπι και traders έμειναν επί των επάλξεων, δίνοντας καθημερινές μάχες κυρίως στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση. Ομως οι διαχειριστές κεφαλαίων και τα μεγάλα ξένα funds λάμπουν δια της απουσίας τους.

Οι εκθέσεις των διεθνών οίκων προορίζονται μάλλον για εσωτερική κατανάλωση. Τα ξένα χαρτοφυλάκια διαμορφώνουν τη στρατηγική τους λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη το κλίμα στις μεγάλες διεθνείς αγορές και τις προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία τους. Ο φόβος μιας μεγάλης διόρθωσης καθιστά τους διαχειριστές επιφυλακτικούς, καθώς γνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις στη μικρή και ρηχή ελληνική αγορά μπορεί να είναι μεγαλύτερης κλίμακας.

Χωρίς το χρήμα των ξένων, ο ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να «πάει μακριά». Αυτό φαίνεται καθημερινά από τα μέσα Ιουλίου, όταν τα funds άρχισαν να αναδιπλώνονται, περιορίζοντας τις κινήσεις τους στο ΧΑ.

Η διολίσθηση συνεχίζεται λοιπόν, επιτείνοντας την αβεβαιότητα. Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων δημιουργούσε την εντύπωση ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης. Τώρα γίνεται ξεκάθαρο ότι παίρνει το δρόμο της διόρθωσης.

Κατεύθυνση δίνεται από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, όπου η εικόνα επιδεινώνεται. Νέος αρνητικός καταλύτης η ένταση που προκαλεί στις διεθνείς σχέσεις η στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ- Μ. Βρετανίας- Αυστραλίας, ερήμην της Γαλλίας και της ΕΕ.

Οι αγορές ήταν ήδη ώριμες για μεγάλη διόρθωση. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι, το παλιρροϊκό κύμα θα πλήξει ασφαλώς  με μεγάλη ένταση το ΧΑ.

πηγη