Δύο ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης Τουρκική φρεγάτα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στα δύο ναυτικά μίλια στην ανατολική ακτή της Κρήτης έφτασε τουρκική φρεγάτα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Το γεγονός είναι πρωτοφανές, ενώ η φρεγάτα βρισκόταν στην περιοχή επιτηρώντας τις έρευνες του γαλλικού ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo»,.

Η πρόκληση γίνεται ενώ ο Ερντογάν επιδιώκει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα διπλωματικές πηγές συνδέουν το γεγονός με την επίσκεψη Ιμάμογλου στην Αθήνα.

Η απάντηση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo»

Την απάντηση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» όταν η τουρκική φρεγάτα το προσέγγισε ανατολικά της Κρήτης και απαίτησε να σταματήσει τις έρευνες στο πλαίσιο της χαρτογράφησης για την πορεία του αγωγού EAST MED και να αποχωρήσει, αποκαλύπτει το OPEN.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, όταν η τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε το γαλλικό ερευνητικό πλοίο η απάντηση του Γάλλου καπετάνιου σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, ήταν η εξής: «Πραγματοποιούμε γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες πλοήγησης των ελληνικών αρχών. Έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες από την Ελλάδα».

Η συγκεκριμένη απάντηση, όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ και η δημοσιογράφος, είναι μια ξεκάθαρη απάντηση στους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς ότι η NAVTEX είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ασφαλώς εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας.

πηγη