Στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ – Μια μπαταρισμένη ζυγαριά

Στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ – Μια μπαταρισμένη ζυγαριά, Αλέξανδρος Τάρκας

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, έπειτα από μακρά περίοδο αναγκαστικής (λόγω Covid) μείωσης των συναντήσεων υψηλού επιπέδου με φυσική παρουσία, προγραμματίζουν τη διεξαγωγή του τρίτου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου, στην Ουάσινγκτον, στις 14 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα θα υπογραφεί το τροποποιητικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Η Αθήνα, όπως επιβεβαιώθηκε με δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, συναινεί στην πενταετή ανανέωση της MDCA του 1990 αντί της διαδικασίας των διαδοχικών ετήσιων ανανεώσεων που ίσχυε μεχρι τώρα. Η υπογραφή της αναθεωρημένης MDCA αποτελεί, αναμφισβήτητα, θετικό βήμα ενίσχυσης της ελληνικής άμυνας και των σχέσεων με την Ουάσινγκτον σε μία ταραγμένη περίοδο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο τα πιο σημαντικά σκέλη της MDCA αφορούν τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της παρουσίας των ΗΠΑ σε ελληνικές στρατιωτικές βάσεις και άλλες τοποθεσίες. Ως προς το ποσοτικό σκέλος, η ελληνική πλευρά είχε ενθουσιαστεί, κατά την περσινή έναρξη των διαπραγματεύσεων, με την τότε πρόθεση των ΗΠΑ να ζητήσουν πρόσβαση και δικαιώματα χρήσης σε 23 εγκαταστάσεις. Στην παρούσα τελική φάση συζητήσεων ανταλλάσσονται απόψεις επί μόλις τεσσάρων (4) βάσεων. Η αρχική εκδοχή της εντυπωσιακής διεύρυνσης της αμερικανικής παρουσίας θα οδηγούσε, ως αντάλλαγμα, στην ικανοποίηση μεγάλου αριθμού ελληνικών αιτημάτων.

Η συνεχεια εδω

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.