Τρίτη δόση εμβολίου: Το τοπίο αλλάζει συνεχώς με τη μετάλλαξη Δέλτα

Τρίτη δόση εμβολίου: Το τοπίο αλλάζει συνεχώς με τη μετάλλαξη Δέλτα

Ολοταχώς για τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Οι ανακοινώσεις της Pfizer και όσα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους στο iEidiseis.

Χρειαζόμαστε τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου; Πότε την χρειαζόμαστε; Τι θα γίνει αν δεν την κάνουμε; Θα είναι ίδιο ή διαφορετικό το εμβόλιο; Καλύπτει τη μετάλλαξη Δέλτα;

Οι αγωνίες γύρω από την πανδημία αλλάζουν συνεχώς μορφή και περιεχόμενο καθώς ο εφιάλτης …μεταλλάσσεται σε μια πραγματικότητα που αλώνει τις ζωές μας σχεδόν εδώ και δύο χρόνια.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η αποτελεσματικότητα από το mRNA εμβόλιο της Pfizer μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και ως εκ τούτου η φαρμακευτική εταιρεία ζητεί να γίνεται και τρίτη δόση. Τα στοιχεία του Ισραήλ που υπέβαλε η φαρμακοβιομηχανία στον FDA συγκλίνουν προς την απόφαση αυτή καθώς όπως σχολιάζουν από τον FDA, είναι πιθανή η έγκριση στη χορήγηση τρίτης δόσης για τον γενικό πληθυσμό στις ΗΠΑ από 16 ετών και άνω στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας!

Η Pfizer αναφέρει ότι η τρίτη δόση του εμβολίου έξι μήνες μετά τη δεύτερη, αποκαθιστά την προστασία από τη μόλυνση στο 95%, ενισχύοντας την ανοσολογική απάντηση. Τα δεδομένα από το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ δείχνουν ότι η τρίτη δόση «έχει προφίλ αντιδραστικότητας παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης και αποκαθιστά τα υψηλά επίπεδα προστασίας», αναφέρει η εταιρεία διευκρινίζοντας ότι τα δεδομένα αντλήθηκαν την περίοδο από 1 Ιουλίου ως τον Αύγουστο, περίοδο κατά την οποία η μετάλλαξη Δέλτα είχε ήδη καταστεί κυρίαρχη στη χώρα αυτή.

Άρα ξεκινάμε στην Ελλάδα με τους ανοσοκατασταλμένους, τους διαμένοντες σε κλειστές δομές ηλικιωμένων, τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 (με αυτήν την σειρά), αλλά όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν όλες οι άλλες κατηγορίες πολιτών! Κι όπως ακριβώς κάνουν κάποιοι το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο, έτσι θα κάνουν για ένα διάστημα και του SARS-CoV-2.

Με μια βασική διαφορά: Στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο περιέχονται άλλα, νεοεμφανιζόμενα στελέχη του ιού της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο όπου προηγείται ο χειμώνας. Ενώ στο εμβόλιο του SARS-CoV-2 θα κληθούμε να κάνουμε επαναληπτική δόση στο ίδιο ακριβώς σκεύασμα χωρίς προσθήκη άλλων στελεχών καθώς τεχνολογικά δεν είναι εφικτό να προστεθούν…

Καλυπτόμαστε όμως έναντι της μετάλλαξης Δέλτα που δείχνει τους τελευταίους μήνες να επικρατεί και να είναι πιο επιθετική ακόμα και σε νεότερες ηλικίες;

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος «η Ιταλία έχει χρησιμοποιήσει τα εμβόλια της Pfizer (με μεσοδιάστημα 5 εβδομάδων), της AstraZeneca (με μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων), της Moderna (με μεσοδιάστημα 5 εβδομάδων) και της Johnson & Johnson. Τα εμβόλια και στην Ιταλία αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου λόγω COVID-19 ακόμη και στην περίπτωση λοίμωξης των εμβολιασμένων με την παραλλαγή Δέλτα. Να αναφέρω εδώ πως και στην Ιταλία η παραλλαγή Δέλτα είναι αυτή τη στιγμή η πιο διαδεδομένη παραλλαγή του κορωνοϊού».

Ο κ. Μόσιαλος έδωσε εξάλλου και ποσοστά επιτυχίας των εμβολιασμών στην Ιταλία:

-προστασία κατά της νοσηλείας: 93%

-προστασία κατά της εισαγωγής στη ΜΕΘ: 96%

-προστασία κατά του θανάτου: 96%.

Πάντως σε ερώτημα που έθεσε το iEidiseis στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους σχετικά με την τρίτη δόση και τι θα γίνει με όσους δεν την κάνουν ενώ θα τους το συστήνει η Πολιτεία, η απάντηση ήταν ότι «όπως είπα και στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις θεωρούνται εμβολιασμένοι». Οπότε η τρίτη δόση μέχρι στιγμής είναι κάτι που συστήνεται σε ορισμένους για να ενισχύσουν την ανοσία τους, κι όχι κάτι που πρέπει να κάνουμε για να θεωρούμαστε επαρκώς εμβολιασμένοι.

πηγη