Να σώσει την τιμή του το Ναυτικό – Αν χρειαστεί να παραιτηθούν οι ναύαρχοι

Να σώσει την τιμή του το Ναυτικό – Αν χρειαστεί να παραιτηθούν οι ναύαρχοι, Μάκης Ανδρονόπουλος

Όταν στα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών, στις 23 Μαΐου 1973, το αντιτορπιλικό “Βέλος” κατά την διάρκεια ασκήσεων του ΝΑΤΟ, αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, ο πλωτάρχης Νίκος Παπάς και οι 270 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες έσωσαν την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων και έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα στη Δύση για το Πολεμικό Ναυτικό και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό καλείται και πάλι να σώσει την τιμή την δική του και όλων των στρατιωτικών. Κυρίως να σηκώσει το βάρος της απόδειξης ότι η Ελλάδα δεν είναι έρμαιο αδίστακτων πολιτικάντηδων, αλλά μια αξιοπρεπής δημοκρατία με αυτοπεποίθηση που γνωρίζει, ορίζει και υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα.

Ο λόγος για τις αμερικανικές φρεγάτες MMSC, την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της επιλογής, την ενδιάμεση λύση, την ελληνική συμμετοχή στην παραγωγή, τον εξοπλισμό, τα ραντάρ και τις ατέρμονες συζητήσεις και άρθρα που αποτελούν τεκμήριο των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από την Ουάσιγκτον. Κι όλα αυτά για μία φρεγάτα, την οποία το ίδιο το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό που τις είχε παραγγείλει τον Lockheed Martin για παράκτια άμυνα (όχι για επιχειρήσεις σε ανοικτή θάλασσα) δεν τις παραλαμβάνει, επειδή είναι παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

η συνεχεια του αρθρου εδω