Με Χαφτάρ και Σαλέχ παίζει το Κάιρο στη Λιβύη

Με Χαφτάρ και Σαλέχ παίζει το Κάιρο στη Λιβύη, Γιώργος Πρωτόπαπας

Οι εξελίξεις στη Λιβύη παραμένουν μια άμεση προτεραιότητα για την Αίγυπτο που επιδιώκει να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα στην μεταβατική πολιτική περίοδο της γειτονικής χώρας. Το Κάιρο αν και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, συνεχίζει να εμπιστεύεται τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου Ακίλα Σαλέχ, παραδοσιακούς συμμάχους.

Το γεγονός ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι συναντήθηκε στο Κάιρο με τους Χαφτάρ και Σαλέχ, ερμηνεύεται σαν μία κίνηση που δείχνει μια νέα δυναμική στις σχέσεις τους. Ταυτόχρονα, υποδηλώνει και μια δυσπιστία προς τη λιβυκή προσωρινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά που έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία, όπως έκανε και η πρώην κυβέρνηση του Αλ Σαράζ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη λιβυκή αρένα υπό το πρίσμα των ειδικών σχέσεων των δύο χωρών και της καθιερωμένης αιγυπτιακής πολιτικής, βάσει της οποίας η πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια της Λιβύης είναι μέρος και της σταθερότητας της Αιγύπτου». Επισημαίνεται, ότι στις συνομιλίες συμμετείχε και ο επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Καμέλ, που υποδηλώνει ότι η Αιγύπτος καταγράφει όλες τις κινήσεις στη Λιβύη για να μην βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων.

η Συνεχεια του αρθου εδω