Στην πρέσα της ΕΕ Σόφια και Σκόπια για συμβιβασμό

Στην πρέσα των Βρυξελλών Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία για συμβιβασμό, Γιώργος Πρωτόπαπας

Εντείνονται οι προσπάθειες των Βρυξελλών για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας από την ιστορική και εθνοτική τους διαμάχη. Η Σόφια έχει θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια και ένα non-paper έχει διανεμηθεί στις δυο πρωτεύουσες με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Η διαμάχη Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας επηρεάζει την ενταξιακή πολιτική της ΕΕ καθώς εμποδίζεται και η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας, που εξετάζεται μαζί με αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας. Όμως, αναμένεται να καθυστερήσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, το γεγονός ότι συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στη Βουλγαρία και ότι δεν είναι και βέβαιο αν θα προκύψει κυβέρνηση και από τις τρίτες εκλογές του Νοεμβρίου.

Το non- paper, που σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ βασίζεται σε πρόταση που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας, αναφέρει ότι θα δοθούν στη Βουλγαρία εγγυήσεις για την ενίσχυση της έννοιας του έθνους-κράτους, αναγνωρίζοντας παράλληλα και το ιστορικό πλαίσιο για τη βουλγαρική καταγωγή των πολιτών της, χωρίς εξαίρεση. Η Βουλγαρία, δεν θα θεωρεί πλέον, ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια της θα απειλείται μέσω δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η συνεχεια του αρθρου εδω