Χωρίς άμεσες δεσμεύσεις η συνάντηση Σκρέκα με τους ιδιώτες παρόχους 

«Αναμείνατε στο ακουστικό σας» φαίνεται πως είπαν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στον υπουργό Περιβάλλοντος κατά τη συνάντηση με θέμα τις επικείμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος.

«Αναμείνατε στο ακουστικό σας» φαίνεται πως είπαν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργεις στον υπουργό Περιβάλλοντος κατά τη συνάντηση με θέμα τις επικείμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Παρά τα μεγάλα κυβερνητικά λόγια, ο Κώστας Σκρέκας, όπως καταγράφηκε και από τη σύντομη εμφάνισή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, έλαβε μάλλον θολές απαντήσεις για παρεμβάσεις με τους καταναλωτές να περιμένουν τις… προθέσεις των ιδιωτικών εταιρειών.

Ο υπουργός επισήμανε ότι στη σημερινή συνάντηση ενημέρωσε τους παρόχους για την επιδότηση που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και τους ζήτησε να προβούν σε αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να απορροφήσουν ένα κομμάτι της ανατίμησης.

Δεν έδωσε, πάντως, ξεκάθαρες απαντήσεις για το εάν και πόσο πρόθυμες εμφανίζονται οι ιδιωτικές εταιρείες να… ακολουθήσουν τις κυβερνητικές νουθεσίες, παρά περιορίστηκε στο να πει ότι ορισμένοι πάροχοι εξέφρασαν προθυμία να απορροφήσουν τις αυξήσεις.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Κώστας Σκρέκας «ένιψε τα χείρας του» δηλώνοντας ότι «εμείς εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε ως πολιτεία είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού και να μην υπάρξουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Κάναμε αυτό που μπορούσαμε με επιδότηση για να έχουν όλα τα νοικοκυριά μια απόσβεση από τις ανατιμήσεις». 

Επανέλαβε ότι η επιδότηση ανά μεγαβατώρα θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβρη, υποστηρίζοντας ότι ήδη από τον Οκτώβριο «οι καταναλωτές θα πρέπει να βλέπουν την επιδότηση και την επιπλέον έκπτωση στα τιμολόγιά τους».

Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ενημερώσει ότι η επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα εφαρμόζεται για την κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα (δηλαδή η επιδότηση είναι 9 ευρώ το μήνα), μέγεθος που καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών. Για μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρων ο υπουργός παρουσίασε παραδείγματα τιμολόγησης από τη ΔΕΗ με επιπλέον έκπτωση ύψους 3 ευρώ, για κατανάλωση 500 κιλοβατώρων η επιπλέον έκπτωση ανεβαίνει στα 6 ευρώ και στις 600 κιλοβατώρες στα 9 ευρώ. Πρακτικά η επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΗ περιορίζεται στα 1 – 2 ευρώ το μήνα, ενώ χωρίς τα μέτρα που ελήφθησαν (κρατική επιδότηση και εκπτώσεις από τη ΔΕΗ) θα ξεπερνούσε τα 40 ευρώ. Η επιδότηση των 9 ευρώ θα εμφανίζεται σε διακριτό σημείο του λογαριασμού.

πηγη