Γενικολογίες για τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφημερίδας των Συντακτών» στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε τα σχέδια της κυβέρνησης για συμπράξεις του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με γενικόλογες αναφορές σε άλλες χώρες

«Πέρυσι είχατε πει ότι με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου. Σύμφωνα με την κριτική της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, αυτή η πρόβλεψή σας επιβεβαιώθηκε. Να περιμένουμε μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρουν τα τύμπανα του πολέμου και στο χώρο της Υγείας; Επιμένει η κυβέρνηση στην εκχώρηση τομέων ή υπηρεσιών του ΕΣΥ σε ιδιώτες, ακόμα και μετά την πανδημία, η οποία ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας;» ρώτησε ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.», Γιάννης Μπασκάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε με όρους συμφέροντος για το ελληνικό δημόσιο. «Υπάρχει ένα ΕΣΥ. Οι δυνάμεις του πρέπει αν δουλέψουν συντονισμένα. Παντού σε όλο τον κόσμο συνεργάζεται ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας για την παροχή της Υγείας» ανέφερε.

«Αν κάποιος φαντάζεται ότι υπάρχει σύστημα υγείας στον κόσμο χωρίς ιδιωτική συμμετοχή… ίσως στην Κούβα μπορεί, στην Βόρεια Κορέα. Αλλά δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Και σε χώρες αριστερόστροφες όπως η Σουηδία, συνεργάζεται πολύ καλά το δημόσιο με το ιδιωτικό» πρόσθεσε και συνέστησε «να αποφεύγουμε τα ιδεολογικά στερεότυπα και να βλέπουμε τελικά το αποτέλεσμα. Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες».

Τέλος, φαίνεται να ενοχλήθηκε με τα περί κριτικής για τον εργασιακό νόμο ισχυριζόμενος «τα τύμπανα δεν ήχησαν και πολύ δυνατά στο ζήτημα του εργασιακού νομοσχεδίου τελικά». «Για να θυμίσουμε τι ακριβώς έγινε», είπε, «η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε ένα σημαντικό κομμάτι των διατάξεων που φέραμε στη Βουλή» ξεχνώντας τις μαζικές διαμαρτυρίες των συνδικάτων και το γεγονός ότι μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ. ενέκριναν το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας στην προ δεκαημέρου ονομαστική ψηφοφορία.

πηγη