“Τι δεν έκανε ο Α.Στεφανής στο ΥΠΕΘΑ και οφείλει να το κάνει ο Ν.Χαρδαλιάς”

Αφού πέρασαν μερικές ημέρες από την αντικατάσταση  του Αλκιβιάδη Στεφανή από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την έλευση του νέου Υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά  είναι ώρα να γίνει ένας απολογισμός για το έργο του απελθόντος Υφυπουργού και παράλληλα να πάρει μια γεύση ο νέος Υφυπουργός για τα ανοικτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει.

Πολλοί θεωρούν ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι προνομιακό υπουργείο για τους πολιτικούς διότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρές αντιδράσεις συνδικαλιστών, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν απεργίες και γενικώς συνεργάζονται με προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων και απολύτως πειθαρχημένο. 

Η άποψη όμως αυτή έχει οδηγήσει στη λογική της ήσσονος προσπάθειας για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων των στελεχών των ΕΔ, ειδικότερα δε την τελευταία δεκαετία έχει εφευρεθεί και η καραμέλα της μετακύλισης ευθυνών σε άλλα Υπουργεία (π.χ. Υπουργείο Οικονομικών για τα μισθολογικά), ώστε κοινώς να πετιέται η μπάλα στην εξέδρα.

Επανερχόμενοι λοιπόν στο τι ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ο κ. Στεφανής κατά τη θητεία του ως Υφυπουργός σχετικά με τα θέματα μέριμνας του προσωπικού που ανήκουν στις αρμοδιότητες του, θα αναφερθούμε στα παρακάτω :

ΔΕΝέκανε τίποτα για την είσπραξη των 420 και πλέον εκατομμυρίων Ευρώ που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να φυτοζωούν οικονομικά και κατ’ επέκταση να δυσκολεύονται να παράσχουν τις προβλεπόμενες υπηρεσίες προς το προσωπικό των ΕΔ (ετήσιες υγειονομικές εξετάσεις, χειρουργεία κ.α.). ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ με μεγάλη ευκολία διέθεσε το 251 ΓΝΑ για περιστατικά COVID με τις γνωστές συνέπειες και συναίνεσε στην αποψίλωση των νοσοκομείων από προσωπικό το οποίο διατέθηκε στα εμβολιαστικά κέντρα. 

ΔΕΝέκανε τίποτα για την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στα ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ (ειδικά στα ΑΣΣΥ) και κατ’ επέκταση για την αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ επέδειξε ΕΜΜΟΝΗ στην καθιέρωση Σώματος Υπαξιωματικών αντιγράφοντας A LA CARTE (όπως μας συμφέρει δηλαδή….) το αμερικάνικο σύστημα. Αλήθεια πως νιώθει για φετινό αίσχος των κενών θέσεων στη ΣΣΕ της οποίας είναι απόφοιτος ;

ΔΕΝ έκανε τίποτα για την χορήγηση ειδών ιματισμού και υπόδησης. Αλήθεια εκείνα τα άρβυλα νέας τεχνολογίας και οι νέες στολές που θα κατασκεύαζε το 700 ΣΕ που βρίσκονται;

ΔΕΝ έκανε τίποτα για την αύξηση της παραγωγής φαρμάκων από τα στρατιωτικά εργοστάσια με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η οικονομική αιμορραγία για την αγορά φαρμάκων από το εμπόριο. Η δραστηριότητα εξαντλήθηκε στην παραγωγή αντισηπτικού.

ΔΕΝ μερίμνησε για την παροχή φοιτητικής ταυτότητας στους σπουδαστές ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να νιώθουν φοιτητές 2ης κατηγορίας, αφού δεν έχουν πρόσβαση σε όλες τις προσφορές και τις εκπτώσεις των φοιτητών.

ΔΕΝ έκανε τίποτα για την διόρθωση της αδικίας σχετικά με την αποζημίωση των σπουδαστών ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ, που λαμβάνουν το 1/3 έως και το 1/5 της αποζημίωσης των σπουδαστών των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας. 

ΔΕΝ έκανε τίποτα για την οικονομική ελάφρυνση των σπουδαστών ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ μέσω της υπογραφής σύμβασης για την δωρεάν μετακίνηση. ΜΑΛΛΟΝ θεωρεί ότι με 108-142 Ευρώ το μήνα ένας σπουδαστής Στρατιωτικής Σχολής μπορεί να καλύψει τα έξοδά του και να ταξιδέψει προκειμένου να δει την οικογένειά του.

ΔΕΝ έκανε τίποτα για την συντόμευση του χρόνου επεξεργασίας και έκδοσης των διαταγών μεταθέσεων που φέτος βγήκαν πιο αργά από ποτέ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ συναίνεσε στην αργοπορία και το αίσχος των έκτακτων μεταθέσεων που φέτος βγήκαν λίγες ημέρες μετά τις τακτικές και η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούσαν στελέχη της αρμοδιότητας του ΥΦΕΘΑ (σε ότι αφορά τον τελευταίο υπογράφοντα).

ΔΕΝ έκανε τίποτα για την απεμπλοκή των ΕΔ από τις δομές προσφύγων – μεταναστών. Μια απλή περιήγηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα επιβεβαιώσει την συνέχεια της πολυεπίπεδης εμπλοκής των ΕΔ και την διάθεση πόρων από τον Π/Υ του ΥΠΕΘΑ.  

Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από αυτά που δεν έκανε ο απελθών ΥΦΕΘΑ. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλα, όμως νομίζουμε ότι αρκούν.

Βέβαια κάποιος θα ισχυριστεί ότι η αναστήλωση της οικίας του ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ (με ιδιώτη χορηγό) είναι έργο Στεφανή. Έτσι είναι, αλλά δυστυχώς δεν λύνει τα προβλήματα των στελεχών. Ούτε οι αποσπασματικές χορηγίες ιδιωτών λύνουν τα προβλήματα των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν για τον κ. Χαρδαλιά, εκτός εάν ήρθε για να ξεκουραστεί..

πηγη