Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κρίνεται η ακρίβεια και τα μέτρα – 90% αύξηση στο φυσικό αέριο

Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κρίνεται η ακρίβεια και τα μέτρα - 90% αύξηση στο φυσικό αέριο

Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοίνωσε για την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει και μένει να φανεί από την ίδια τη ζωή αν θα τελειώσει στο τέλος του χρόνου ή θα συνεχιστεί.

Στην Ελλάδα, τη χώρα με τη πιο δυσανάλογη κατανομή έμμεσων και άμεσων φόρων στην Ευρωζώνη, με τη χαμηλότερη φορολογία μερισμάτων από το 2019 και με τον πληθωρισμό να δαγκώνει τα εισοδήματα άγρια των μικρομεσαίων νοικοκυριών επί 6 μήνες, η Κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τη φορολογία σε επιχειρήσεις για δεύτερη φορά, να μειώσει στο μισό τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, να καταργήσει τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι κάτοχοι των μεγάλης αξίας ιδιοκτησιών και να καταργήσει τον φόρο γονικών παροχών και δωρεών έως 800.000 ευρώ για συγγενείς πρώτου βαθμού!

Τα μέτρα είναι μόνιμα για τους λίγους και τους μεγάλους, αλλά οι μικροί θα κληθούν να επιστρέψουν τη μισή ενίσχυση που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας Covid-19 οπότε η Κυβέρνηση τους κράτησε κλειστούς.

Επιπλέον επιλέγει να μειώσει την εισφορά αλληλεγγύης για ακόμη ένα χρόνο μόνο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μέτρο όμως που προφανώς δεν ανακουφίζει τους χιλιάδες νέους εργαζόμενους που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό.

Για αυτούς και τους υπόλοιπους ευάλωτους πολίτες αφήνει μια επιχορήγηση του αυξανόμενου κόστους στους λογαριασμού ρεύματος με διάρκεια «προεκλογική», τριών μηνών, όσως με μια παράταση για ακόμη τρεις μήνες.

Πρόκειται για Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο θα καλύπτει το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές και θα επιχορηγηθεί με 150 εκατ. ευρώ για να απομειώσει ή να μηδενίσει τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.

Στην πράξη θα φανεί αν τα 150 εκατ. ευρώ είναι αρκετά.

Επίσης στα μέτρα δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο, που σημειώνει αύξηση 90% στην τιμή του στην Ευρώπη. Μάλιστα αναλυτές προβλέπουν ότι οι αυξήσεις αυτές ήρθαν για να μείνουν στην Ευρώπη και δεν αποκλείουν νέες αυξήσεις στο φυσικό αέριο με άμεση επίπτωση στην τσέπη των νοικοκυριών.

Επιδότηση 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

Πιο συγκεκριμένα, για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, με στόχο να αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος.

Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300 – 400 Kwh μηνιαίως.

Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης.

Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης, ενώ τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

πηγη