«Σαρώνει» τη Βόρεια Ελλάδα η ανεργία

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά, με την ευελιξία στις μορφές εργασίας να κυριαρχεί, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων να έχει ενταθεί λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και την έλλειψη ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς με πρόσχημα τον κορονοϊό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

H ανεργία σαρώνει τη Βόρεια Ελλάδα -πάνω από 70% στους νέους σε ορισμένες περιοχές. Πιο φτωχή κι από… τη φτώχεια η Δυτική Μακεδονία, με ταφόπλακα την απολιγνιτοποίηση. Τα πρώτα αυτά στοιχεία προέκυψαν από τη σύσκεψη της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τα προεδρεία των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας – μία από τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στο φετινό, διαφοροποιημένο πρόγραμμα των συνδικάτων εν όψει των εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά, με την ευελιξία στις μορφές εργασίας να κυριαρχεί, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων να έχει ενταθεί λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και την έλλειψη ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς με πρόσχημα τον κορονοϊό. Η ακρίβεια, η φτώχεια και η αβεβαιότητα έχουν δημιουργήσει ένα αντεργατικό συνονθύλευμα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, όπως επισημάνθηκε.

Τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι ενδεικτικά της αδιέξοδης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, με την ανεργία σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στους νέους, να ξεπερνάει ακόμα και το 70%! Στην πολυτραγουδισμένη φτωχομάνα Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Χάρη Κυπριανίδη, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

«Την επόμενη περίοδο περιμένουμε τις αληθινές επιπτώσεις της περιόδου που προηγήθηκε και όλα αυτά την ώρα που θα γίνουν ορατές και οι επιπτώσεις του εργασιακού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο στις εργασιακές σχέσεις», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η αλλαγή θα σημάνει φυσικά επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, εκτόξευση της… υπερ-ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και χαμηλή προστασία στους χώρους εργασίας, με τους εργαζόμενους να έχουν απωλέσει τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα». Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΘ, αναμένεται να ξεπεράσει μέσα στο φθινόπωρο το 40%, δηλαδή να βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

■ Στη Δράμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Γιώργο Σαβρίδη, η ανεργία έχει αγγίξει το 30%, με μία από τις μεγαλύτερες πληγές της περιοχής να αποτελεί η αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων που γίνονται στα λατομεία του νομού.

■ Στην Καστοριά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Μαλέας, η ανεργία ξεπερνάει το 50%, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρωτοβουλία για νέες θέσεις και πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση με πρόσχημα τον Covid-19. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν έχει νόημα να μιλάμε πια για νούμερα στην ανεργία. Παλιά λέγαμε “κάθε σπίτι έχει έναν άνεργο”, τώρα λέμε ότι “είναι ζήτημα να έχει έναν εργαζόμενο”»…

■ Στην Κατερίνη, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δέσποινα Κωνσταντίνου, «η εργατική αυθαιρεσία έχει ξεπεράσει κάθε όριο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, γεγονός που ενισχύθηκε από τις συνθήκες της πανδημίας και την ανυπαρξία ελέγχων από τα Σώματα της Επιθεώρησης Εργασίας. Φοβόμαστε ότι η ανεργία θα ξεπεράσει τα ποσοστά της οικονομικής κρίσης, θέλουμε να υλοποιήσουμε προτάσεις και είμαστε εδώ επιτέλους για να εισακουστούμε», επισήμανε.

■ Στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον γ.γ. του Εργατικού Κέντρου, Χρήστο Ζαφειρούδα, «ο νομός παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα το τελευταίο τρίμηνο». Ευελπιστούν να έχουν 1.200 νέες θέσεις εργασίας στα μεταλλεία, όπου όμως ο πρόεδρος του συνδικάτου έχει απολυθεί! Τους καλοκαιρινούς μήνες που ο τουρισμός ανεβάζει την κίνηση, η ανεργία κυμαίνεται στο 18%, ενώ τον χειμώνα φτάνει το 24-25%.

■ Στην Πτολεμαΐδα, η απολιγνιτοποίηση της περιοχής, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάσος Τσιφλίδης, θα αλλάξει δραματικά την περιοχή. «Αν υπήρχε μηχάνημα να μετράει την ανεργία, θα είχε σπάσει. Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει λύσεις στη Δυτική Μακεδονία, οι μονάδες που θα κλείσουν θα οδηγήσουν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην ανεργία, που δεν μπορεί να απορροφηθεί από την τοπική κοινωνία».

■ Στην Πέλλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Εδεσσας-Αλμωπίας, Νίκο Κοτζαμάνη, «η πανδημία και οι καιρικές συνθήκες (παγετός, χαλάζι) που κατέστρεψαν την αγροτική παραγωγή έδωσαν ένα σοβαρό χτύπημα στην εποχική εργασία, με τους περισσότερους εργαζόμενους του κλάδου να μην έχουν τη δυνατότητα της απασχόλησης», ενώ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας Σαράντης Χρυσογονίδης, η ανεργία στην περιοχή φτάνει το 50%.

■ Στη Βέροια, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ελενα Ατσάλου, η περιοχή αντιμετωπίζει ένα σημαντικό εργασιακό πρόβλημα που σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα. Οπως εξήγησε, «αναζητούνται εργαζόμενοι από τα κονσερβοποιεία της περιοχής, αλλά δεν υπάρχουν, με τον ΟΑΕΔ να πρέπει να εντάξει και τον πρωτογενή τομέα στα προγράμματά του, ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».

■ Στις Σέρρες, όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αλκης Απιδόπουλος, η ανεργία κυμαίνεται στο 38-40%. Ο νομός, από την πολύ καλή εργασιακή εικόνα που παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια με τη μεταποίηση, την παραγωγή και την αγορά, πλέον βρίσκεται στην τελευταία θέση. «Θέλουμε να στηριχτούν οι νέοι, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει συνεργασία με τα συνδικάτα που αποτελούν τους εκπροσώπους των εργαζομένων», σημείωσε.

■ Στη Φλώρινα, όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κωνσταντίνος Σιάκος, που αναφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για την κατάσταση που επικρατεί στον νομό, αλλά και την αβεβαιότητα που υπάρχει στην περίοδο της μετα-απολιγνιτοποίησης: «Η ανεργία στους νέους φτάνει το 70%. Η μετάβαση στην εποχή της απολιγνιτοποιήσης είναι για την κυβέρνηση δίκαιη, αλλά για εμάς βίαιη, καθώς γίνεται δίχως διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους», γεγονός που, όπως είπε, θα οδηγήσει στην περαιτέρω φτωχοποίηση όλης της περιοχής.

■ Στην Ξάνθη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Αγγελο Μπεμπεκίδη, η ανεργία ξεπερνάει το 45%, «ο κόσμος της εργασίας έχει πια κουραστεί», όπως είπε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εργατικά ατυχήματα που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Στη σύσκεψη παρευρέθη και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Γιώργος Καπράνας, που μίλησε για «την απόλυτη καταστροφή», με τον δείκτη της ανεργίας πλέον να ξεπερνάει το 30% στην περιοχή, ζητώντας πολιτικές και θέσεις εργασίας που θα «φέρουν πίσω στη χώρα τους νέους», αλλά και αυστηρότερους και περισσότερους ελέγχους της αδήλωτης εργασίας που έχει αυξηθεί δραματικά.

Αναλυτικότερα στοιχεία και προβλέψεις για την εργασιακή κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Κεντρική Μακεδονία θα δοθούν την Παρασκευή, στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, όπου θα παρουσιαστεί η έρευνα «Οικονομία και Εργασία στη μετα-πανδημική εποχή» και αφορά τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

πηγη