Αριθμοί και καθημερινότητα…

Οχυρωμένη πίσω από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περιγράψει ένα σαξές στόρι, που όμως έρχεται σε απόλυτο κοντράστ με την καθημερινή πραγματικότητα της μεγάλης κοινωνικής πλειονότητας.
Το ισχυρό κύμα ακρίβειας έρχεται να χτυπήσει τα μεσαία και κατώτερα στρώματα μιας χώρας που έχει ήδη το πιο ακριβό… ρεύμα στην Ευρώπη, την πιο ακριβή τηλεφωνία και Ίντερνετ και από τα πιο ακριβά καλάθια σούπερ μάρκετ, με πολύ χαμηλούς μισθούς. Και, εσχάτως, έχουμε και ακριβά ενοίκια. Άρα, οι συνέπειές του θα είναι μεγαλύτερες και στα χαμηλότερα στρώματα, που θα στερηθούν, αλλά και στα μεσαία στρώματα, που δεν έχουν την άνεση να μην κοιτούν τιμές στο σούπερ μάρκετ ή τι γράφουν οι λογαριασμοί.
Η κυβέρνηση παρατηρεί τα πράγματα αδρανής, επικαλούμενη τη διεθνή άνοδο των τιμών. Πιστεύει επίσης στην αυτορρύθμιση της αγοράς, αλλά προφανώς θεωρεί τέτοια την ύπαρξη και ανεξέλεγκτη λειτουργία των καρτέλ. Και, όπως πάντα, θεωρεί ότι δεν έκανε κανένα λάθος, παρότι προειδοποιήθηκε από τον Μάιο και παρέμεινε αδρανής. Τώρα υπόσχεται ότι με κάποιον τρόπο στη ΔΕΘ κάτι θα βρεθεί για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Η επίκληση γενικώς και αορίστως της διεθνούς ανόδου τιμών άλλωστε δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί απάντηση για τις εξοντωτικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό αγαθό και πρακτικά το προαπαιτούμενο κάθε δραστηριότητας. Η Ν.Δ. δεν θεωρεί όμως το ρεύμα κοινωνικό αγαθό, αλλά αντικείμενο κερδοσκοπίας. Και όχι μόνο δεν έκανε ως κυβέρνηση κινήσεις για να αποτρέψει την άνοδο της τιμής, αλλά πρακτικά τη μεθόδευσε μέσω των γκόλντεν μπόις της ΔΕΗ…

πηγη