Ρουμανία: Συνάντηση Aurescu-Δένδια

Ρουμανία: Συνάντηση Aurescu-Δένδια

Ο Υπουργός Εξωτερικών Bogdan Aurescu είχε διμερείς διαβουλεύσεις με τον Νίκο Δένδια, Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Ρουμανία, ο υπουργός Νίκος Δένδιας συμμετείχε επίσης στην Ετήσια Συνάντηση της Ρουμανικής Διπλωματίας (RADR), ως ειδικός προσκεκλημένος του Υπουργού Εξωτερικών Bogdan Aurescu στη συνεδρίαση για τις τρέχουσες προκλήσεις ασφάλειας.

Ο κύριος στόχος των διαβουλεύσεων των υπουργών Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Ελλάδας ήταν να εντοπιστούν νέοι τρόποι ανάπτυξης και εμβάθυνσης των άριστων σχέσεων μεταξύ της Ρουμανίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, βασισμένοι σε παραδοσιακούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, αλλά και σε πολλαπλά κοινά συμφέροντα σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά τη συνάντηση, οι δύο αξιωματούχοι χαιρέτισαν το αυξανόμενο επίπεδο εμπορίου και συμφώνησαν για την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για την ενίσχυση της οικονομικής και τομεακής συνεργασίας, καθώς και την αμοιβαία επένδυση.

Οι συζητήσεις έδωσαν επίσης μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη συνεργασία σε περιφερειακές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του τριμερούς και του τετραμερούς επιπέδου, με έμφαση στα έργα διασύνδεσης ενέργειας και μεταφορών, καθώς και στην κοινή υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η επίσκεψη διευκόλυνε επίσης την ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς και τη συζήτηση διεθνών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος./ibna