Ανοίγει η “πόρτα” σε ιδιώτες στο ΕΣΥ – Ψηφίστηκε η τροπολογία “μαμούθ” για την κάλυψη κενών υγειονομικών που τίθενται σε αναστολή

Σε εργολάβους και ιδιωτικά εργαστήρια υπηρεσίες των ...

Τροπολογία για την κάλυψη των κενών στους υγειονομικούς, που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού, ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα καθώς ανατίθεται σε ιδιώτες η παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Η τροπολογία Πλεύρη ψηφίστηκε μόνον με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.

Ο Υπ. Υγείας παραδέχτηκε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ είναι πολιτική της Ν.Δ., αλλά ισχυρίστηκε ότι η επίμαχη τροπολογία δεν αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ! «Έχω εκφράσει τις θέσεις υπέρ των συμπράξεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Είναι όμως αυτό το πράγμα η τροπολογία;  Όχι» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

  • «Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα μετακινήσεων, πρόσληψης προσωπικού για τρεις μήνες που θα καλύψει τη θέση όσων έχουν μπει σε αναστολή και δίνει τη δυνατότητα για υπηρεσίες για το επόμενο τρίμηνο. Θα αφορά υπηρεσίες, διαγνωστικές εξετάσεις και διακομιδές του ΕΚΑΒ».

Ο Θ. Πλεύρης είπε ότι έχουν γίνει έως τώρα 6.412 αναστολές και ειδικά στο ΕΚΑΒ, σε σύνολο 4.000 εργαζομένων, έχουν γίνει 500 αναστολές, εκ των οποίων οι 400 στα πληρώματα.

«Δεν κάνατε καλό ξεκίνημα ως υπουργός Υγείας.  Όσο και αν προσπαθήσατε με γλυκανάλατες στατιστικές και ήπιο ύφος να χρυσώσετε το χάπι, δείξατε από την αρχή τις προθέσεις σας. Μιλάμε μετά από ενάμιση χρόνο πανδημία, μετά από 13.700 νεκρούς, μετά από 8.000 νεκρούς εκτός ΜΕΘ, μετά από μία μετάλλαξη που τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν καλύπτεται. Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας σε λίγο θα προσομοιάζει με του Ισραήλ, που χθες είχε 16.800 κρούσματα. Και αντί να ρίξετε το βάρος στην ενίσχυση του ΕΣΥ, σε μία ιδεοληπτική εμμονή ότι θα μας σώσει το εμβόλιο, βγάζετε εργαζόμενους σε αναστολή» τόνισε ο Π. Πολάκης και ξεκαθάρισε: «Δεν περισσεύει ούτε ένας. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε στηρίξει τον εμβολιασμό και έχουμε βάλει πλάτη».

Ο Θ. Πλεύρης πήγε να τον διακόψει, αλλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του επεσήμανε:

«Μην μου κουνάτε το δάχτυλο, γιατί θα σας θυμίσω τι σας έκανε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο. Εργαλειοποιείτε πολιτικές στο όνομα της πανδημίας».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «εξετάζονται οι συνέπειες για τους ιδιώτες γιατρούς όσο δεν εμβολιάζονται. Δεν μπορεί ανεμβολίαστος γιατρός να χειρουργεί ή να βλέπει ασθενείς. Θέλουμε να προστατέψουμε την κοινωνία».

«Η τροπολογία είναι η απόδειξη της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας, ώστε να περάσει η πανδημία και να έχει μείνει άθικτη η σχέση δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

Ο Θ. Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη στη μη αξιοποίηση των κλινών ΜΕΘ που έδωσε το «Ελλάδα 2021» στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”. «Οι κλίνες ΜΕΘ λειτούργησαν με το υπάρχον προσωπικό. Σήμερα δεν υπάρχει αναμονή στη Θεσσαλονίκη και μπορούν να λειτουργήσουν με το υπάρχον προσωπικό όποτε χρειαστεί. Η έγκριση για τις προσλήψεις θα υπογραφεί από εμένα την επόμενη εβδομάδα» είπε, ενώ ο Π. Πολάκης του επισήμανε:

«Φτιάξτε ΜΕΘ. Δεν μπορεί να σας καταγγέλλει η Γιάννα Αγγελοπούλου και να παραιτούνται οι γιατροί στο Ρέθυμνο. Φέρτε τα φάρμακα όπως και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ. Η διαφορά δεν είναι στον εμβολιασμό, αλλά στα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται. Φέρτε τα. Μην τα αφήνετε όλα στο εμβόλιο».

Πολάκης: Είναι μόνιμο

«Δεν είναι προσωρινό. Είναι μόνιμο. Αυτό που είχατε μέσα σας οι νεοφιλελεύθεροι βρήκατε την ευκαιρία να το κάνετε. Π.χ. να νοικιάσετε ιδιωτικά ασθενοφόρα. Γιατί δεν ενισχύετε το ΕΚΑΒ και τους βγάζετε σε αναστολή;» ρώτησε ο Παύλος Πολάκης επισημαίνοντας στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη: «Τρεις μήνες είναι αρκετοί για μπάζες και αρπαχτή».

Μάλιστα ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατήγγειλε ότι «εταιρεία σεκιούριτι δίνει επτά νοσηλεύτριες με απευθείας ανάθεση. Τον σκληρό πυρήνα των υπηρεσιών τον δίνουν σε εταιρεία που κάνει απεντομώσεις. Αυτά τα τρωκτικά ενισχύετε».

Υπογραμμίζεται ότι κανένα κόμμα δεν ψήφισε την επίμαχη τροπολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 την καταψήφισαν, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποχώρησε από την ψηφοφορία, με τον Γιώργο Καμίνη να διαμαρτύρεται για τη «συνεχή κατάχρηση» τροπολογιών. «Πάει πολύ η κυβέρνηση να παριστάνει τον υπερασπιστή της δημόσιας Υγείας» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

πηγη