Ένα πάνελ υψηλού επιπέδου για τη συνεργασία στην Αδριατική Θάλασσα στο πλαίσιο του Bled Strategic Forum (BSF) συζήτησε τις αναδυόμενες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) και τη συνεργασία των λιμένων της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ιταλίας.
By Mladen Dragojlovic / Published on: September 2, 2021

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar είπε ότι η ιδέα της Κροατίας να κηρύξει ΑΟΖ στην Αδριατική Θάλασσα ήταν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και ένα πολιτικά ευαίσθητο από τότε που παρουσιάστηκε, προκαλώντας τριμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους της Ιταλίας.
«Όταν συμφωνήσαμε σε όλα, πατήσαμε μαζί και υπογράψαμε μια δήλωση και δείξαμε πώς είναι δυνατόν να συνεργαστούν οι τρεις γειτονικές χώρες που έχουν κάτι πολύ πολύτιμο και σημαντικό», πρόσθεσε.
Ο Logar πιστεύει ότι οι οικονομίες και τα θαλάσσια λιμάνια των χωρών μπορούν να ανταγωνιστούν και να συνεργαστούν, ενώ παράλληλα βρίσκουν έναν τρόπο προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από τη ρύπανση, επιτρέποντας ταυτόχρονα στις οικονομίες να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν και να επεκταθούν οι θαλάσσιες διαδρομές.
Ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών Gordan Grlić-Radman σημείωσε ότι η Αδριατική Θάλασσα ήταν το θεμέλιο του πολιτισμού και της παράδοσης και για τα τρία έθνη και ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κροατίας ήταν στην πραγματικότητα ένα βήμα προς την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της κληρονομιάς.
Σημείωσε επίσης ότι η προστασία του περιβάλλοντος ήταν ένα σημαντικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της Ομάδας Μεσογειακής Ένωσης της ΕΕ, στην οποία αναμένεται να προσκληθούν επίσημα η Σλοβενία και η Κροατία στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi di Maio δεν μπόρεσε να λάβει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Η συζήτηση περιεστράφηκε επίσης γύρω από τη συνεργασία των λιμένων της Τεργέστης, της Rijeka και του Koper.
Ο Zeno D’Agostino της Αρχής Λιμενικού Δικτύου της Ανατολικής Αδριατικής Θάλασσας επεσήμανε ότι, καθώς αυξάνονταν οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμους και στα τρία λιμάνια προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξανόμενη μεταφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων, χρειαζόταν μια πράσινη προσέγγιση. Τα λιμάνια πρέπει επίσης να επενδύσουν στη γνώση και την τεχνολογία.
«Η πραγματική υποδομή είναι στο μυαλό μας, επενδύουμε στη γνώση και εδώ συνεργαζόμαστε πολύ», δήλωσε ο D’Agostino, ζητώντας να δημιουργηθεί ένα υποθαλάσσιο καλώδιο από τη Διώρυγα του Σουέζ προς την Αδριατική Θάλασσα για να καταστούν τα λιμάνια τεχνολογικοί κόμβοι.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Luka Koper, Dimitrij Zadel, δήλωσε ότι τα τρία λιμάνια έχουν στο μυαλό τους τις πράσινες πολιτικές και, ενώ δεν μπορούν να συνεργαστούν σε επιχειρησιακούς και στρατηγικούς όρους, θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
«Δεν είμαστε εχθροί όπως κάποιος θα ήθελε να αποδείξει, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα», είπε, προσθέτοντας ότι είχαν γίνει πολλά στο παρελθόν για την Αδριατική Θάλασσα από αυτή την άποψη και τώρα υπήρχε και το τριμερές πολιτικό επίπεδο./ibna