Νέα κυβερνητική κρίση ξέσπασε στη Ρουμανία

By Romanian Newsroom / Published on: September 2, 2021

Νέα κυβερνητική κρίση ξέσπασε στη Ρουμανία

Κυβερνητική κρίση ξέσπασε χθες, μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού Florin Citu να αποπέμψει τον Υπουργό Δικαιοσύνης Stelian Ion (USR-PLUS) τον οποίο κατηγόρησε ότι “εκβιάζει τον ρουμανικό λαό” μπλοκάροντας ορισμένα αναπτυξιακά σχέδια και ότι δεν κατάφερε να καταργήσει το Ειδικό Τμήμα SIIJ για έρευνες σε βάρος δικαστών.

Το USR-PLUS ανακοίνωσε αργά τη νύχτα μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, ότι οι υπουργοί του δεν θα παραιτηθούν και θα ζητήσουν την παραίτηση του Πρωθυπουργού, Florin Citu. H δεύτερη επιλογή είναι η υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Λίγο πριν το μεσημέρι, συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Πολιτικό Γραφείο του Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) κατόπιν αιτήματος της ομάδας Citu, για να αποφασίσει τα βήματα που θα ακολουθήσει. Η ομάδα γύρω από τον Πρωθυπουργό υποστήριξε ότι ορθώς, ο Citu απέπεμψε τον Stelian Ion. Πριν λίγο, έγινε γνωστό ότι και τα 54 ηγετικά στελέχη του PNL στήριξαν τον Citu στη συνεδρίαση αυτή στην οποία ο Ludovic Orban δεν έλαβε μέρος. Μάλιστα εκείνη την ώρα ο Orban έκανε δηλώσεις στον Τύπο.

O Citu ανέφερε στους συναδέλφους του κατά τη συνεδρίαση, πως όταν το USR-PLUS του προτείνει άλλο πρόσωπο για το υπουργείο Δικαιοσύνης, εκείνος θα προχωρήσει στην υπουργοποίησή του.

Κατόπιν αυτού, ο Πρόεδρος της χώρας, Klaus Iohannis, υπέγραψε το διάταγμα αποπομπής του Stelian Ion.

Νωρίτερα, πολιτικές πηγές δήλωσαν στο Hotnews, ότι «αν ο Πρόεδρος υπογράψει το διάταγμα, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα τιναχτεί πολύ απλά στον αέρα και δεν υπάρχει οδός επιστροφής».

Από την άλλη μεριά, o πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, κάλεσε το USR-PLUS “να αφήσει το μπαλέτο” και ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει υπογραφές για την πρόταση μομφής.

Ησυχία επικρατεί στο στρατόπεδο του UDMR. O Kelemen Hunor αναχώρησε για το Cluj για το επικείμενο συνέδριο της Ένωσης. Το UDMR τοποθετήθηκε στο πλευρό του Florin Citu, υποστηρίζοντας την ανάγκη έγκρισης του προγράμματος „Anghel Saligny”, που είναι η επίσημη αιτιολογία για την οποία ο Stelian Ion απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση.

Τα καθήκοντα του Υπουργού Δικαιοσύνης ασκεί προσωρινά ο Υπουργός Εσωτερικών, Lucian Bode.

Η χθεσινή κυβερνητική συνεδρίαση διεκόπη λόγω της απόφασης του Πρωθυπουργού να εισάγει επιπλέον στην ατζέντα το επενδυτικό πρόγραμμα „Anghel Saligny”αξίας 50 δισεκατομμυρίων λέι. Τα στελέχη του USR-PLUS απείλησαν, εκνευρισμένα, ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής αν κατατεθεί το σχέδιο, καταγγέλλοντας ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες γνωμοδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο ανακληθείς Υπουργός  Stelian Ion, δήλωσε ότι έλαβε μόνο ένα αντίγραφο του διατάγματος για το πρόγραμμα „Anghel Saligny”εξαιτίας του οποίου ξέσπασε η κρίση και απέδωσε το φταίξιμο σε “λάθος” που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Και αυτό διότι ο Υπουργός Ανάπτυξης Cseke Attila, δήλωσε ότι το πρωτότυπο εστάλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 25 Αυγούστου. Ο Ion ανέφερε επίσης ότι η γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα θα ήταν μάλλον αρνητικό.

Μετά την ανάκληση του Iοn, το  USR PLUS ανακοίνωσε ότι αποσύρει την πολιτική στήριξη στο πρόσωπο του Florin Citu, τον οποίο κατηγορεί ότι προκάλεσε την πολιτική κρίση και τόνισε ότι αν οι συνομιλίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για την επιλογή ενός νέου Πρωθυπουργού αποτύχουν,  το κόμμα θα στηρίξει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Citu.

Από την πλευρά του, ο Stelian Ion, δήλωσε σήμερα, πως το “αόρατο διακύβευμα” του ανασχηματισμού συνδέεται με τη διαδικασία διορισμού εισαγγελέων για υψηλά αξιώματα, που βρίσκεται εν εξελίξει. Όπως είπε, έλαβε “σινιάλα” ότι “δεν είναι σωστό” να συντονίσει εκείνος τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για τα αξιώματα των υψηλόβαθμων εισαγγελέων, αλλά κάποιος άλλος, “για να είναι γνωστή εκ των προτέρων η κατάληξη”.

Χθες βράδυ, όταν έγινε γνωστή η απόφαση αποπομπής του, ο Stelian Ion δημοσιοποίησε τη λίστα των εισαγγελέων που γράφτηκαν στον διαγωνισμό για ηγετικές θέσεις στη DNA και τη DIICOT, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Επικεφαλής εισαγγελέα της DIICOT. Η διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, με την αποστολή προς τον Πρόεδρο Iohannis των προτάσεών της για τα εν λόγω αξιώματα.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο Stelian Ion απάντησε ότι “το ζήτημα δεν αφορά ένα συγκεκριμένο κόμμα, αλλά τον τρόπο συζήτησης”.

Για εμένα, αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει με διαφάνεια, με συνεργασία των θεσμών, με διάλογο όσο το επιτρέπει ο νόμος και στο τέλος να γίνουν προτάσεις, που θα γίνουν αποδεκτές από τον Πρόεδρο, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο, να έχει και την αποδοχή του Τμήματος για τους δικαστές”, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, στέλνοντας στους δικαστές το μήνυμα να μην αποδέχονται ποτέ “πολιτικά σινιάλα κανενός είδους στην δουλειά που κάνουν”.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής οκτώ κενών ηγετικών θέσεων στη Γενική Εισαγγελία, τη DIICOT και τη DNA. Η θέση του επικεφαλής της DIICOT είναι κενή από το Σεπτέμβριο 2020 όταν η Giorgiana Hosu αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την καταδίκη του συζύγου της, πρώην αστυνομικού Dan Hosu, σε τριετή φυλάκιση με αναστολή για την υπόθεση Carpatica Asig.

Οι υποψήφιοι θα περάσουν από συνέντευξη το διάστημα 6-9 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια οι προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης θα σταλούν στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προς γνωμοδότηση, πριν σταλούν στον Πρόεδρο Iohannis, για υπογραφή.

Πριν από λίγο, ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία του PNL, πρόεδρος της Βουλής, Ludovic Orban παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τη δική του άποψη για την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε μετά την ανάκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Stelian Ion.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο συνασπισμό που σχηματίστηκε με περίπλοκες διαπραγματεύσεις, “με στόχο να γλιτώσει η χώρα από τα νύχια του PSD” και ο οποίος δεσμεύτηκε σε τέσσερα χρόνια δουλειάς προς όφελος των πολιτών και της χώρας.

“Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια πολιτική κατάσταση στην οποία κανείς δεν πρόκειται να αποκομίσει κέρδος ούτε ο Πρωθυπουργός Citu ούτε το USR PLUS ούτε και κανένας άλλος πολιτικός σχηματισμός του συνασπισμού. (…) Δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε αν το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν στηριχθεί από καθέναν από τους πολιτικούς σχηματισμούς που υπέγραψαν τη συμφωνία. Οιαδήποτε αναχώρηση σχηματισμού από τον συνασπισμό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της πλειοψηφίας, δήλωσε ο Orban./ibna