Η Κροατία δεν θα προσθέσει τις ΗΠΑ στην κόκκινη λίστα

By Mladen Dragojlovic / Published on: September 2, 2021

Η Κροατία δεν θα προσθέσει τις ΗΠΑ στην κόκκινη λίστα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κόκκινη λίστα του κορωνοϊού, πράγμα που σημαίνει ότι η επανεισαγωγή περιορισμών στους Αμερικανούς ταξιδιώτες συνιστάται για τα μέλη της ΕΕ. Η Κροατία, ωστόσο, αποφάσισε ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Πριν από λίγες ημέρες, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησε στα μέλη της ΕΕ να επαναφέρουν τους περιορισμούς στους Αμερικανούς ταξιδιώτες. Η κατάργηση από τον ασφαλή κατάλογο της ΕΕ σημαίνει ότι τα περιττά ταξίδια υπόκεινται σε προσωρινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως τεστ, καραντίνα ή πλήρη απαγόρευση. Ωστόσο, η συμμόρφωση με τις συστάσεις δεν είναι υποχρεωτική.

Κατά συνέπεια, η Κροατία δεν θα ακολουθήσει τη σύσταση της ΕΕ που αφαίρεσε τις ΗΠΑ από τη λίστα των ασφαλών χωρών για ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιβεβαίωσε ο Davor Božinović, αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του εθνικού αρχηγείου πολιτικής προστασίας, αναφέρει το HRTurizam.

Σύμφωνα με κροατικά μέσα ενημέρωσης, στα μέλη της ΕΕ συνιστάται να αφαιρέσουν τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Κοσσυφοπέδιο, τον Λίβανο, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία από τη λίστα των ασφαλών χωρών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες θα πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, όπως τεστ για κορωνοϊό και καραντίνα.

Ωστόσο, οι Κροάτες επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι οι πολίτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν αποτελούν κίνδυνο για την Κροατία σε περίπτωση αφίξεων τουριστών, δεδομένου ότι έχουν καθοριστεί οι επιδημιολογικές συνθήκες εισόδου στη χώρα.

Η παρουσία των Αμερικανών τουριστών στην Κροατία ήταν θετική στα στατιστικά στοιχεία του Αυγούστου μέχρι στιγμής και ακόμη και οι αφίξεις Σεπτεμβρίου αναμένονται. Προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στον ασφαλή κατάλογο της Κροατίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από τις ΗΠΑ δεν χρειάζεται να παρέχουν κανένα λόγο για το ταξίδι τους για να εισέλθουν στην Κροατία. Ωστόσο, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί, έχουν αρνητικό τέστ ή έχουν αναρρώσει από τον COVID και ότι δεν έχουν περάσει σημαντικό χρόνο εκτός των «πράσινων χωρών»./ibna