Η Ελλάδα λέει «αντίο» στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη

Εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 96 ετών ● Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα η σορός του στη Μητρόπολη Αθηνών ● Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον αξεπέραστο δημιουργό ● Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατό του.

Λίγη ώρα μετά την είδηση του θανάτου του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα, ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών. Παράλληλα, οι σημαίες στην Ακρόπολη και τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών την Πέμπτη, στις 15.00, ενώ με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο Μίκης Θεοδωράκης επιθυμούσε να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση.

Ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης είχε εκφράσει την επιθυμία του αυτή και σε προσωπική επιστολή προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, ωστόσο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η κόρη του Μαργαρίτα επιθυμεί, μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία να πραγματοποιηθεί πομπή μέχρι το Βραχάτι όπου και θα γίνει η κηδεία. Υπάρχουν, ακόμη, σκέψεις να γίνει εκταφή στα τρία χρόνια και ο Μίκης Θεοδωράκης να ταφεί εκ νέου στον τόπο του, τον Γαλατά Χανίων.

Η ανακοίνωση

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

Χειροκρότημα έξω από το σπίτι του

Με χειροκροτήματα και με βαθιά συγκίνηση έφυγε για την τελευταία του κατοικία ο Μίκης Θεοδωράκης. Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι του ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ μεταφερόταν το φέρετρο, φωνάζοντας «αθάνατος». Την ώρα που απομακρυνόταν η νεκροφόρα η Μαρίζα Κωχ αποχαιρέτησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη ρίχνοντας κλαδιά βασιλικού. Την σορό συνόδευαν συγγενείς και φίλοι.

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτισε τον άνθρωπο που άφησε το στίγμα του στη χώρα

Το δικό του «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, είπε ο πολιτικός κόσμος της χώρας με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα να εκδίδουν ανακοινώσεις.

Η απώλεια του τεράστιου μουσικού, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε πρώτο θέμα στα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς η απήχηση του Μίκη Θεοδωράκη ως μουσικού και ως συμβόλου αντίστασης ήταν παγκόσμια.

πηγη