Η Δύση διολισθαίνει σε επικίνδυνο ανορθολογισμό

Η Δύση διολισθαίνει σε επικίνδυνο ανορθολογισμό, Νίκος Μπινιάρης

Από την εποχή που παρακολουθούσα μαθήματα θεωρίας διεθνών σχέσεων είχα στο νου μου πως η διεθνής ασφάλεια, δηλαδή η αποφυγή του πολέμου ως μέσον επίλυσης διαφορών, υπόκειται σε κανόνες και είχε κάποιες βασικές αρχές. Σήμερα, μισό αιώνα μετά, καταλαβαίνω πως όσα είχα μάθει για τη διεθνή τάξη έχουν σβηστεί από όσους παίρνουν αποφάσεις στη Δύση γι’ αυτά τα θέματα.

Αυτό που ονομάζεται “νέα τάξη πραγμάτων” θα ήταν ακριβέστερο να ονομαστεί “νέα αταξία” και να κατηγοριοποιηθεί ότι ανήκει στη θεωρία του χάους. Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως το χάος δημιουργεί αφ’ εαυτού μια τάξη, μια ευκοσμία, η οποία μπορεί να γίνει κατανοητή και ως εκ τούτου διαχειρίσιμη. Σήμερα, όμως, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως οι διεθνείς σχέσεις έχουν εισέλθει στον αστερισμό της ψυχοπάθειας.

Το 1991 οι ΗΠΑ είχαν την απόλυτη ισχύ, οικονομική, στρατιωτική και πολιτισμική σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπόρεσαν να συνασπίσουν Ρωσία, Συρία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και δεκάδες άλλες χώρες εναντίον του Σαντάμ, δίχως αντίρρηση. Το δολάριο ήταν πανίσχυρο και οι πάντες αντέγραφαν τον αμερικανικό τρόπο ζωής. Η Ευρώπη προχωρούσε με ραγδαίους ρυθμούς σε ενοποίηση. Τριάντα χρόνια μετά, οι ΗΠΑ είναι περίγελος πολλών και αντικείμενο μίσους, η Ευρώπη είναι σε κρίση αυτοδιάλυσης και ο Δυτικός Κόσμος αμφισβητείται εκ των έσω με ιδεολογήματα Μεσοπολέμου. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Η συνεχεια του αρθρου εδω