Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας – Όλα τα ονόματα

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας - Όλα τα ονόματα

Από τον ίδιο χώρο του κ. Αποστολάκη ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Τα ονόματα.

Το αργότερο αύριο, αναμένεται να ανακοινωθεί η ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και ο πολιτικός του προϊστάμενος ( ή η πολιτική ηγεσία ), καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό την υπόθεση με πρωταγωνιστή τον κ. Βαγγέλη Αποστολάκη, η οποία θόλωσε την εικόνα του ανασχηματισμού και προκάλεσε αναταραχή στην κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία συνεχίζεται.

Οι τελευταίες πληροφορίες εμφανίζουν τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να αναζητεί τον διάδοχο του κ. Αποστολάκη στον ίδιον χώρο από τον οποίον προέρχεται ο ναύαρχος εν αποστρατεία, δηλαδή το στράτευμα. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, τα ονόματα που ακούγονται από χθες είναι τέσσερα :

-Tου Στρατηγού ε.α. και επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκου, ο οποίος, πάντως, σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν έχει δεχθεί κρούση. Τυχόν επιλογή του θα σχετίζεται με το γεγονός ότι παρακολουθεί εδώ και χρόνια τα θέματα των πυρκαγιών.

-Του σημερινού αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο που έχει ιδιαίτερα θετική απήχηση στα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

-Του πρώην συμβούλου Ασφαλείας του πρωθυπουργού κ. Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο οποίος, ως γνωστόν, παραιτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι μετά από δηλώσεις του για τα ελληνοτουρκικά που είχαν φέρει σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου

-Του πτεράρχου κ. Ευάγγελου Τουρνά ο οποίος διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από 7 Μαρτίου 2013 έως 27 Φεβρουαρίου 2015.

Πέραν των παραπάνω προσώπων, στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο ακούγονται και τα ονόματα των Γιώργου Φλωρίδη, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ καθώς και του επίσης προερχόμενου από την κεντροαριστερά κ. Κώστα Καρτάλη. Ονόματα, που πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, καθώς έχοντας «καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι», όπως παρατηρεί χαρακτηριστικά έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο υπό ίδρυση υπουργείο θα μεταφερθεί και η ευθύνη της Πυροσβεστικής, ενώ πιθανότατα, πλην του υπουργού, θα υπάρξει και υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του νέου υπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, τόνισε χθες «η επιλογή θα είναι ένας άνθρωπος που επιχειρησιακά θα μπορεί να σηκώσει το πολύ μεγάλο βάρος αυτού του πεδίου και ταυτόχρονα η παρουσία του στον δημόσιο βίο θα είναι τέτοια που δεν θα δικαιολογεί την απαξίωσή του ή το να του κολλάνε ταμπέλες».

Πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι τα χαρακτηριστικά του νέου υπουργού, θα είναι δύο:

– Θα διαθέτει αποδεδειγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες

– Θα έχει γνώση των μηχανισμών αντιμετώπισης των συνεπειών φυσικών καταστροφών αλλά και της ανθρωπογεωγραφίας τους

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με τη δυσάρεστη εκκρεμότητα της Πολιτικής Προστασίας για να προλάβει – αν προλάβει -να γυρίσει το κλίμα εν όψει της ανόδου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Μίας επίσκεψης που σημειώνεται όχι μόνο στον απόηχο του ναυαγίου με τον Β. Αποστολάκη, αλλά και σε μία στιγμή που κορυφώνεται η ένταση στον χώρο της υγείας, με υγειονομικούς να διαδηλώνουν στους δρόμους και να αναζητούν δικαστική διέξοδο για την ακύρωση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

πηγη