Ευάγγελος Αποστολάκης: Ο καβγάς Μητσοτάκη – Τσίπρα με αναφορές στην 21η Απριλίου 1967 (vid)

Ευάγγελος Αποστολάκης: Ο καβγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα με αναφορές στην 21η Απριλίου 1967

Εκλογές δείχνει η νέα σύνθεση της κυβέρνησης όπου μπαίνουν νέοι υφυπουργοί, πολιτευτές της ΝΔ, όπως η Μίνα Γκάγκα και πολλοί βουλευτές. Η έκπληξη όμως είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Τη θέση του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ. Στο νέο υπουργείο υπάγεται και η Πυροσβεστική.

Η υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη αποτελεί μια μεγάλη έκπληξη, καθώς ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την υπουργοποίηση του Ναυάρχου Αποστολάκη επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε ξεσπάσει άγρια κόντρα στη Βουλή ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τότε τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει όσα είχε πει για την τοποθέτηση του ΑΓΕΕΘΑ στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και τη σύγκριση που έκανε με την τοποθέτηση την περίοδο της Χούντας του τότε ΑΓΕΕΘΑ Σπαντιδάκη στη θέση του υπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ανάληψη του υπουργείου από τον Ευ. Αποστολάκη έγινε «καθ’ υπόδειξιν Καμμένου» και τόνισε ότι «ποτέ κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για τη θέση του υπουργού Άμυνας».

«Ο τελευταίος εν ενεργεία στρατιωτικός που ανέλαβε αυτή τη θέση ήταν επί χούντας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, ακολούθησε και αντιπαράθεση με τους διαμαρτυρόμενους βουλευτές.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Θέλω να πω κάτι για τον κ. Αποστολάκη, που διορίστηκε καθ’ υπόδειξιν του Καμμένου: ποτέ καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία στρατιωτικό. Με εξαίρεση τον Χηνοφώτη, ο οποίος πρώτα όμως παραιτήθηκε, μετά εξελέγη βουλευτής και μετά ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα και όχι στο υπουργείο Άμυνας. Εσείς πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε. Ο τελευταίος που είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Σπαντιδάκης, την 21η Απριλίου 1967», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο και είπε ότι η σύγκριση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ του Ευάγγελου Αποστολάκη και του Σπαντιδάκη της χούντας ήταν κολοσσιαίο λάθος.

«Δεν σας επιτρέπω να προσβάλλετε έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με τον στρατηγό της χούντας», είπε. «Η σύγκριση είναι ντροπή και πρέπει να ανακαλέσετε. Προσβάλλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης

Από το 1998 ως το 2001 ήταν διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Επίσης έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) και στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Αρχιεπιστολέας, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β’ Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.

Στις 7 Μαρτίου 2013 ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 ανέλαβε, κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, την ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, διαδεχόμενος τον στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Στις 13 Ιανουαρίου 2019 ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Έθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας τον Πάνο Καμμένο, παραδίδοντας τα καθήκοντα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον μέχρι τώρα υπαρχηγό αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο. Ανέλαβε καθήκοντα στις 14 Ιανουαρίου και παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 9 Ιουλίου του 2019.

πηγη