Κύπρος: Με γραπτή δήλωση απαντά ο Αναστασιάδης στον Tatar για την ανάκληση των διαβατηρίων

Κύπρος: Με γραπτή δήλωση απαντά ο Αναστασιάδης στον Tatar για την ανάκληση των διαβατηρίων

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στους ισχυρισμούς του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ersin Tatar για την αφαίρεση διαβατηρίων από 14 Τουρκοκύπριους αξιωματούχους με γραπτή δήλωση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στην απάντηση του ξεκαθαρίζει πως με την απόφασή του Υπουργικού Συμβουλίου δεν επηρεάστηκαν τα δικαιώματα των 100 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων που κατέχουν νόμιμα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ρίχνει το γάντι στον Ersin Tatar και δηλώνει έτοιμος να δεχθεί στις τρεις δομές της εξουσίας του Τουρκοκύπριους.

Το πλήρες κείμενος της γραπτής δήλωσης του Προέδρου Αναστασιάδη:

Σε απάντηση των ισχυρισμών που πρόβαλε ο κ. Tatar σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση ή μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατηρίων, επιθυμώ να επισημάνω τα ακόλουθα:

  1. Θα μπορούσα να απαντήσω τεκμηριωμένα και με αυστηρότητα στα όσα ο κ. Tatar προβάλλει. Δεν θα το πράξω προς αποφυγή περαιτέρω όξυνσης, διότι εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου που θα είναι προς όφελος και των δυο κοινοτήτων.
  2. Από όσα αστήριχτα και αντικρουόμενα ισχυρίστηκε ο κ. Tatar θα περιοριστώ μόνο σε δύο επισημάνσεις:

Α. Ο κ. Tatar ισχυρίζεται πως η απόφαση είναι ρατσιστική και πως τάχα αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού με την απόφαση γίνονται διακρίσεις μεταξύ των πολιτών.

Σε απάντηση επιθυμώ να υπενθυμίσω στον κ. Tatar ότι ο ίδιος, με δημόσιες δηλώσεις του είχε αναφέρει επί λέξη:  “…Είμαστε διαφορετική φυλή. Μιλάμε τουρκικά, η θρησκεία μας είναι το Ισλάμ, η πατρίδα μας είναι η Τουρκία.”

Κατ’ αντίθεση των πιο πάνω ισχυρισμών, η Κυπριακή Δημοκρατία, σεβόμενη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, παραχώρησε 97.000 ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ οι κατέχοντες την κυπριακή ταυτότητα, που επιβεβαιώνει την κυπριακή υπηκοότητα, υπερβαίνουν τις 110.000. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί περί διακρίσεων δεν ευσταθούν, αφού η ανάκληση των διαβατηρίων αφορά αυστηρά περιορισμένο αριθμό προσώπων που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι, βεβαίως, το σύνολο των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων.

Β. Ο κ. Tatar ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κοινή Δημοκρατία των δύο λαών και ότι τα διαβατήρια εξασφαλίζονται ως φυσικό δικαίωμα που απορρέει από τις Συμφωνίες Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού.

Σε απάντηση επιθυμώ να παρατηρήσω πως:

Α. Η πιο πάνω ορθή διαπίστωση έρχεται σε αντίθεση ή/και αντιφάσκει με τις θέσεις του κ. Tatar για διάκριση των Κυπρίων πολιτών σε δύο λαούς ή για τη λύση δύο κρατών που παραβιάζει κατάφωρα τις συμφωνίες που ο ίδιος επικαλείται.

Β. Εάν, συνεπώς, εννοεί τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Tatar, η ελληνοκυπριακή κοινότητα εμμένει και ως εκ τούτου είναι απόλυτα έτοιμη να αποδεχτεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων, τόσο στην εκτελεστική, τη νομοθετική, τη δικαστική εξουσία όσο και στις υπόλοιπες των Υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1960, με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών για καθορισμό των περιοχών που η κάθε μια των κοινοτήτων θα έχει την ευθύνη διοίκησης, σύμφωνα και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών./ibna