Αποχωρούν οι Γερμανοί από το Αφγανιστάν

Γερμανοί στρατιώτες και πολίτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η γερμανική επιχείρηση απεγκλωβισμού γερμανών πολιτών και αφγανών συνεργατών. Σχεδόν το μισό ντόπιο προσωπικό παραμένει στη χώρα.

Γερμανοί στρατιώτες και πολίτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ η Γερμανία τερματίζει σήμερα την επιχείρηση μεταφοράς από το Αφγανιστάν γερμανών πολιτών και ντόπιων συνεργατών του γερμανικού στρατού και γερμανικών υπουργείων. Το αργότερο την Παρασκευή αναμένεται να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι γερμανοί στρατιώτες από την Καμπούλ. Στην Τασκένδη, όπου θα κάνουν ενδιάμεσο σταθμό, θα τους υποδεχτεί η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες. Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι πρόκειται για επιχειρησιακές λεπτομέρειες και ότι για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί να δώσει διευκρινήσεις.

Νιλς Άνεν: Διαπραγματεύομαστε με τους Ταλιμπάν τη συνέχιση της μεταφοράς του ντόπιου προσωπικού στη Γερμανία
Νιλς Άνεν: Διαπραγματεύομαστε με τους Ταλιμπάν τη συνέχιση της μεταφοράς του ντόπιου προσωπικού στη Γερμανία

Η εσπευσμένη γερμανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν κρίθηκε αναγκαία κυρίως λόγω της απειλής να διαπραχθεί τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Νιλς Άνεν, από την περασμένη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται τόσο με την ηγεσία των Ταλιμπάν όσο και με γειτονικά κράτη, όπως το Πακιστάν, τη συνέχιση της μεταφοράς του ντόπιου προσωπικού με πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας. Σύμφωνα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο συνολικός του αριθμός μαζί με τα μέλη των οικογενειών του κυμαίνεται στα 10.000 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν γύρω στα 5.300 άτομα, ανάμεσα τους πάνω από 500 γερμανοί πολίτες.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

πηγη