Και τώρα, τι θα κάνουμε χωρίς τους Αμερικανούς!

, Μάκης Ανδρονόπουλος

Δύο γεγονότα των τελευταίων ημερών έρχονται να μοχλεύσουν το Αμερικανικό Ζήτημα, μια κατάσταση που επηρεάζει συνολικά τη Δύση, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Το ένα αφορά την κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, που εδραιώθηκε συμβολικά με την κατάληψη της Καμπούλ, και το άλλο, τις βίαιες συγκρούσεις στο Λος Άντζελες ανάμεσα σε εκατοντάδες αρνητές του εμβολίου και αντιδιαδηλωτές.

Αν και τα δύο γεγονότα δεν φαίνεται να έχουν την ίδια βαρύτητα, στην ουσία  οριοθετούν μια αλληλουχία καταστάσεων που συνθέτουν το πολυδιάστατο Αμερικανικό Ζήτημα. Ένα Ζήτημα που σχετίζεται τόσο με την κατανόηση του κόσμου και της ιστορίας από τις ελίτ της Ουάσιγκτον όσο και με την κρίση των δημοκρατικών θεσμών των ΗΠΑ και εν τέλει με την αποκάλυψη των ισχυρών διχαστικών τάσεων μέσα στην σύνθεση της αμερικάνικης κοινωνίας.

Η μετάπτωση του Αμερικανικού Ζητήματος που θα σκιαγραφήσουμε στη συνέχεια, στον εν γένει ελεύθερο κόσμο της Δύσης θέτει επιτακτικά την ανάγκη αναδιάταξης του πολιτικο-πολιτισμικού αυτού χώρου στο γεωπολιτικό πλαίσιο ενός πολυπολικού πλέον κόσμου, αλλά και έναντι των παγκοσμίων προβλημάτων, όπως η κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό, οι ανισότητες, η πανδημία κ.ο.κ.

Η συνεχεια του αρθρου εδω