Σλοβενία: Ο Υπουργός Tonin είχε αρκετές συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη

By Mladen Dragojlovic / Published on: August 18, 2021

Σλοβενία: Ο Υπουργός Tonin είχε αρκετές συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας Matej Tonin παραβρέθηκε την Τρίτη στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας IDEF στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε επίσης με ομολόγους του από την Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου, τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι πυρκαγιές στην Τουρκία.

Ο Tonin εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο ομόλογό του JUlusi Akar για τους θανάτους που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Τουρκία. Ενημερώθηκε επίσης από τον Akar για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ιδίως την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Η Τουρκία συμμετέχει στην παροχή ασφάλειας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο έχει γίνει το κύριο παράθυρο για την εκκένωση ξένων υπηκόων και των Αφγανών συνεργατών τους.

Ο Tonin χαιρέτισε την ετοιμότητα της Τουρκίας να βοηθήσει, η οποία περιλαμβάνει τη βοήθεια που προσφέρθηκε σε εκείνους τους Αφγανούς που είχαν βοηθήσει τις Σλοβενικές Ένοπλες Δυνάμεις και που είχαν ζητήσει στη συνέχεια την προστασία της Σλοβενίας.

Όπως εξήγησε ο Tonin στο POP TV το βράδυ της Τρίτης, πρόκειται για μια ομάδα 14 ατόμων με τους οποίους βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Μία οικογένεια βρίσκεται ήδη στην Καμπούλ, αλλά όχι ακόμη στο αεροδρόμιο, ενώ άλλες συνεχίζουν τον δρόμο τους για την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ο Tonin και ο Akar συζήτησαν επίσης τη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, η οποία είναι μέτρια προς το παρόν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, αλλά και οι δύο υπουργοί θα ήθελαν να διευρυνθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησαν την ολοκλήρωση της υπογραφής μιας τεχνικής συμφωνίας για τη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, η οποία θα μπορούσε να υπογραφεί όταν ο Akar επισκεφθεί τη Λιουμπλιάνα.

Στο περιθώριο της έκθεσης IDEF, στην οποία δεν συμμετείχε η αμυντική βιομηχανία της Σλοβενίας, ο Tonin συναντήθηκε επίσης με τον ομόλογό του στο Κοσσυφοπέδιο Armend Mehaj. Συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Σλοβενίας και των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου. Ο υπουργός του Κοσσυφοπεδίου τόνισε επίσης την επιθυμία να φέρει το Κοσσυφοπέδιο πιο κοντά στο ΝΑΤΟ./ibna