Ποιοι ηττήθηκαν στο Αφγανιστάν και από ποιους;

, Πέτρος Πιζάνιας

Τα Μέσα Ενημέρωσης χειρίζονται διαικπεραιωτικά τα πολύ μεγάλα γεγονότα. Με λίγες εξαιρέσεις έχουν χάσει υπέρ της προπαγάνδας την ικανότητα να εμβαθύνουν, και παρουσιάζουν τα μεγάλα ιστορικής σημασίας γεγονότα πολύ σχηματικά, σχεδόν καρικατούρες. Στο Αφγανιστάν, μας λένε, έχασαν οι Αμερικανοί και κέρδισαν οι Ταλιμπάν. Αλλά οι Αμερικανοί δεν χάνουν για πρώτη φορά πόλεμο.

Στην Κορέα με τη λήξη του πολέμου το 1953 οι ΗΠΑ κέρδισαν τον μισό δευτερεύοντα στόχο τους και έχασαν τον κύριο που ήταν η συρρίκνωση της νεοσύστατης κομμουνιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Στο Βιετνάμ, από την άλλη, 22 χρόνια αργότερα, ηττήθηκαν κατά κράτος και πάλι από κομμουνιστές, από το Βόρειο Βιετνάμ και τους αντάρτες του Νότιου, τους Βιετ-μινχ. Στο Ιράκ κατάφεραν να διαλύσουν μια χώρα στο όνομα της δημοκρατίας και στη Συρία να συμβάλλουν στην καταστροφή μιας άλλης, ενώ στη Σομαλία απλώς εξευτελίστηκαν εξαρχής.

Εντέλει ποιοι είναι αυτοί που ηττήθηκαν στο Αφγανιστάν και αντιστοίχως ποιοι εκείνοι οι οποίοι νίκησαν; Ηττήθηκε, λοιπόν, το ισχυρότερο κράτος του πλανήτη μαζί με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, κράτη και αυτά ισχυρά και πλούσια. Και αυτός ο συνασπισμός της παγκόσμιας οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης ηττήθηκε από μια ομοσπονδία φυλάρχων και πολέμαρχων, των οποίων ο αρχηγός είναι πρώην νομάδας κτηνοτρόφος.

Η συνεχεια του αρθρου εδω