Η Κροατία δέχεται 20 Αφγανούς πρόσφυγες που εργάστηκαν για την ΕΕ

By Mladen Dragojlovic 

Η Κροατία δέχεται 20 Αφγανούς πρόσφυγες που εργάστηκαν για την ΕΕ

Η Κροατία προσέφερε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης την υποδοχή του Αφγανικού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Gordan Grlić Radman, σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η Κροατία θα χορηγήσει βίζα σε είκοσι άτομα που υποστήριζαν τον Κροατικό στρατό.

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να παρέχουν ανθρωπιστική προστασία στους εργαζόμενους που απασχολούνται από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Αφγανιστάν.

Η Κροατία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να δεχτεί προσωπικό της ΕΕ, καθώς οι Ταλιμπάν απειλούν τη ζωή και την ασφάλειά τους εάν παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

Πρόκειται για την έκδοση θεωρήσεων για 20 άτομα, οι οποίοι υποστήριξαν τις δυνάμεις μας. είναι καθήκον και ηθική μας υποχρέωση να τους προστατεύσουμε.

Τα αναφερόμενα πρόσωπα πέρασαν τους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας, καθώς και τις εξετάσεις για εργασία σε ιδρύματα», δήλωσε ο υπουργός στα ΜΜΕ.

«Εξετάσαμε τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα αυτή. Ζητήσαμε μια μόνιμη πολιτική λύση και τόνισα προσωπικά τη σημασία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και την ασφάλεια όλων των πολιτών της ΕΕ, του τοπικού προσωπικού που απασχολείται από την αντιπροσωπεία της ΕΕ σε διάφορες επιχειρήσεις, ώστε να μην να γίνει ο στόχος των αντιποίνων από τους Ταλιμπάν », είπε ο Grlić Radman.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επιβεβαίωσε επίσης ότι και οι 26 Κροάτες πολίτες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν. «Είναι αποτέλεσμα πολυήμερων προσπαθειών των κροατικών θεσμών: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την εθνική ασφάλεια Tomo Medved, ο διευθυντής της SOA Daniel Markic και ο VSOA Ivica Kinder, με επικεφαλής την κροατική υπηρεσία εξωτερικών υπηρεσιών, που συντόνισε αυτές τις προσπάθειες. Περιλαμβάνουν εντατική παρακολούθηση της κατάστασης στο πεδίο, συντονισμό και συνεργασία με χώρες εταίρους και διατήρηση συνεχούς επαφής με Κροάτες πολίτες », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως και στην περίπτωση του επαναπατρισμού Κροατών πολιτών στην αρχή της πανδημίας του COVID-19, σε αυτήν την κατάσταση, οι διπλωματικές και προξενικές αποστολές της Δημοκρατίας της Κροατίας, μαζί με τη Διεύθυνση Προξενικών Υποθέσεων MVEP, εξασφάλισαν με επιτυχία την επιστροφή όλων των Κροατών πολιτών στα σπίτια τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποιεί την ευκαιρία να ευχαριστήσει τις αμερικανικές, βρετανικές, γερμανικές και ουκρανικές αρχές, οι οποίες βοήθησαν στον επαναπατρισμό των Κροατών πολιτών./ibna