Αφγανιστάν: Οι τελευταίες εξελίξεις και η εμφάνιση του Γάνι

Αφγανιστάν – Οι τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, slpress

Η αερογέφυρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν υπηκόων δυτικών χωρών και Αφγανών συνεργατών τους παραμένει ανοιχτή, ενώ συνεχίζονται και οι αναφορές για βιαιοπραγίες από πλευράς των Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα η Δύση αναμένει από τους ισλαμιστές να σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαώματα, ενώ οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις επαφές με στελέχη προηγούμενων αφγανικών κυβερνήσεων.

Αμερικανοί στρατιώτες που φυλάσσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έριξαν πυρά κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τα πλήθη, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, επισημαίνοντας ότι οι πυροβολισμοί δεν ήταν απευθείας εναντίον Αφγανών ή οποιουδήποτε άλλου. Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ αυξήθηκε σήμερα σε περίπου 4.500, ενώ το επόμενο εικοσιτετράωρο αναμένονται μερικές εκατοντάδες ακόμη.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος των Ταλιμπάν ανέφερε πως και από τη δική τους πλευρά υπήρξαν πυροβολισμοί στον αέρα προκειμένου να διαλυθούν τα πλήθη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν καμία πρόθεση να τραυματίσουν κανέναν, κατηγορώντας παραλλήλως τις δυτικές χώρες για εφαρμογή ενός «χαοτικού σχεδίου απομάκρυνσης» πολιτών από το Αφγανιστάν. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για ελεύθερη πρόσβαση στους Αφγανούς, που επιθυμούν να μεταβούν στο αεροδρόμιο

Η συνεχεια του αρθρου εδω