Πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ τους Αφγανούς νέο-πρόσφυγες

Πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ τους Αφγανούς νέο-πρόσφυγες, Βαγγέλης Σαρακινός

Φόβους για ένα νέο ρεύμα προς τη Δύση έφεραν στο προσκήνιο οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα η συζήτηση για τους Αφγανούς νέο-πρόσφυγες έχει ανοίξει και στην Ευρώπη, η μεταναστευτική πολιτική της οποίας έχει ήδη επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην ασιατική χώρα. Άμεσα επηρεαζόμενες από ένα ενδεχόμενο νέο κύμα προσφύγων, οι χώρες του μεσογειακού νότου, ζήτησαν, ως MED5, να ενταχθεί το θέμα του Αφγανιστάν στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη, με τηλεδιάσκεψη.

Οι πέντε μεσογειακές χώρες ζητούν με επιστολή που έστειλε ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στον Σλοβένο πρόεδρο του Συμβουλίου, Αλές Χόις, να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν», καθώς και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό», τόσο στις “χώρες υποδοχής” όσο και σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχουν επηρεάσει ήδη τη μεταναστευτική πολιτική χωρών της ΕΕ, πολλές από τις οποίες, όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν ήταν σε εξέλιξη η επέλαση των Ταλιμπάν στην αφγανική επικράτεια, προχώρησαν στην αναστολή απελάσεων Αφγανών μεταναστών, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων είχαν απορριφθεί. Η κατάληψη της Καμπούλ και της εξουσίας από τους Ταλιμπάν δημιουργεί βέβαια μια νέα κατάσταση. Η έλλειψη αντίστασης στην επέλαση των ισλαμιστών, οι οποίοι κατέλαβαν μεγάλα αστικά κέντρα ουσιαστικά χωρίς μάχες, φαινόταν να μην συνάδει με τους φόβους που εξέφραζαν μέλη της κυβέρνησης Γάνι για κύμα φυγής από την χώρα, αν οι Ταλιμπάν πάρουν και πάλι την εξουσία.

Η συνεχεια του αρθρου εδω