(Ξανα)πιάστηκε στον ύπνο η Ε.Ε

Το σοβαρό πρόβλημα με τα αντανακλαστικά της Κομισιόν απέναντι σε διεθνείς κρίσεις επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά στην εν εξελίξει τραγωδία στο Αφγανιστάν, καθώς μόλις σήμερα θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι υπ. Εξωτερικών και αύριο οι υπ. Εσωτερικών για την ανάπτυξη των Ταλιμπάν και το αναμενόμενο προσφυγικό κύμα που αυτή θα επιφέρει

Τις πρώτες συντονισμένες ενέργειες της Ε.Ε. στο Αφγανιστάν μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, ενώ σειρά έχουν αύριο οι υπουργοί Εσωτερικών που θα ασχοληθούν ειδικότερα με τα νέα προσφυγικά κύματα, τα οποία αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών ανακοίνωσε με tweet ο ύπατος εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι «διακυβεύονται η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών του Αφγανιστάν καθώς και η διεθνής ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, «τις τελευταίες ημέρες γίνονταν εντατικές επαφές μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων», κυρίως για την απομάκρυνση των διπλωματικών αποστολών από την Καμπούλ, ωστόσο οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες εμφανίστηκαν και σε αυτή την κρίση να αιφνιδιάζονται. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, ενώ η σχετική συζήτηση για την επιχείρηση είχε αρχίσει εβδομάδες νωρίτερα, όταν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν ξεκινούσαν την προέλαση από την περιφέρεια, μέχρι και χθες δεν είχε γίνει σαφές εάν αποχώρησαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών και τι θα γίνει με τους Αφγανούς που εργάζονταν για τις ευρωπαϊκές αποστολές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ε.Ε., που μίλησε στο Reuters, οι Βρυξέλλες συνεργάζονται με τις χώρες-μέλη για να βρουν γρήγορες λύσεις για τη μετεγκατάσταση σε ασφαλές μέρος των Αφγανών που ανήκουν στο προσωπικό της και των οικογενειών τους. Ο αριθμός των συνεργατών όπως και των μελών των οικογενειών τους είναι άγνωστος, όμως από επιμέρους αναφορές το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι μετρώνται σε χιλιάδες.

Μόνον η Γερμανία εκτιμάται ότι θα πρέπει να απομακρύνει περίπου 10.000 Αφγανούς. Σύμφωνα με την κλειστή ενημέρωση που έκανε χθες η καγκελάριος Α. Μέρκελ σε στελέχη του κόμματός της, σε 2.500 υπολογίζονται τα άτομα που εργάστηκαν για τις γερμανικές δυνάμεις, άλλα 2.000 άτομα, δικηγόροι, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων επίσης έχουν εκφράσει τη βούληση να φύγουν και μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ανέρχονται συνολικά σε 10.000. Η Γερμανία διατηρούσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν, μετά τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, ενώ ανάλογη είναι και η παρουσία των πολιτικών ινστιτούτων.

Το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να διευθετηθεί διπλωματικά είναι η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ που είναι και η μόνη πύλη εξόδου από το Αφγανιστάν. Καθοριστική είναι η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων αλλά και η συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών μέσω του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο βαθμός δυσκολίας αντικατοπτρίζεται στην άρση του ενδιαφέροντος της Τουρκίας να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου, μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Πέραν όλων αυτών, όμως, είναι ζήτημα εάν θα συμφωνήσει η ηγεσία των Ταλιμπάν στην οργανωμένη μεταφορά Αφγανών συνεργατών των ξένων δυνάμεων. Ενδεικτική της αβεβαιότητας που υπάρχει είναι η επιλογή της γερμανικής κυβέρνησης να καθυστερήσει την αποστολή στρατιωτικών μεταγωγικών αεροπλάνων στην Καμπούλ για την οργάνωση αερογέφυρας.

Ως προς τις διαδικασίες για τους Αφγανούς συνεργάτες των ευρωπαϊκών αποστολών και τις οικογένειές τους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συναινέσει στην παράκαμψη των κανόνων για βίζα ή έκδοση προσωρινής άδειας εγκατάστασης. Η ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν απασχολούσε δύο διερμηνείς-μεταφραστές και με τα μέλη των οικογενειών τους είναι συνολικά δέκα άτομα.

Το αμέσως επόμενο πρακτικό ζήτημα που θα απασχολήσει τους υπουργούς Εξωτερικών και στη συνέχεια τους υπουργούς Εσωτερικών της Ε.Ε. είναι το νέο προσφυγικό κύμα που προβάλλει και προκαλεί ήδη νέες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Κ. Νεχάμερ επέμεινε και χθες, μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, στην πρόταση για απέλαση των Αφγανών από την Ε.Ε. σε χώρες γειτονικές με το Αφγανιστάν, πρόταση που διατυπώθηκε προ δεκαημέρου από έξι χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Βέλγιο και Ελλάδα) και είχε απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αυστριακή πρόταση αναμένεται να παγώσει και να εξεταστεί στην παρούσα φάση το θέμα της κατεπείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και η οργάνωση καταυλισμών στις χώρες που θα δεχθούν τα πρώτα προσφυγικά κύματα, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, στο Ιράν είναι επισήμως εγγεγραμμένοι 780.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ενώ ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα. Η Τουρκία, που υπολογίζεται ότι έχει 500.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με το Ιράν και επιταχύνει τις εργασίες κατασκευής τείχους για τη συγκράτηση νέων προσφυγικών ροών.

Στη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών την Τετάρτη αναμένεται να τεθεί και η παράμετρος της εσωτερικής ασφάλειας στην Ε.Ε., καθώς ήδη σε πολλές χώρες εκφράζονται ανησυχίες για αναβίωση ισλαμιστικών πυρήνων ή ενέργειες φανατικών ατόμων. Την Τετάρτη, επίσης, έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών (MED 5).

πηγη